Jadłam już w życiu wiele brownies, ale tak pysznego jeszcze nigdy :). Jest niesamowite! Idealna konsystencja. Środek pozostaje tak wilgotny, że pod naciskiem noża czekoladowa masa wypływa na talerzyk :). Pokruszone ciasteczka dodatkowo wzbogacają smak. Ciasto jest tak smaczne, że z chęcią sięgnęłam po drugi kawałek (a wiecie, że ze słodkim to ja na bakier jestem :).
Przepis na ciasto podawała Lorraine Pacsale w BBC TV.
P.S. Jeżeli będziecie piec to ciasto, to zostawcie 2-3 kawałki, będą potrzebne do jutrzejszego deseru :).
165g masła
200g gorzkiej czekolady (70%), drobno posiekanej
3 jaja
2 żółtka
nasiona z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
165g brązowego cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka kakao
szczypta soli
150g pokruszonych herbatników czekoladowych, z nadzieniem śmietankowym (typu markizy)
cukier puder, do posypania
Masło roztapiamy na głębokiej patelni, na średnim ogniu. Kiedy masło się rozpuści, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Pozostawiamy na kilka minut żeby czekolada się rozpuściła, a następnie mieszamy, aby czekolada z masłem utworzyła jednolitą masę.
Do misy miksera wbijamy jajka, żółtka i dodajemy wanilie. Miksujemy na średnich obrotach do chwili gdy jajka zaczynają być lekkie i puszyste. Nie miksujemy dłużej żeby nie wtłoczyć do ciasta zbyt wiele powietrza. Do jajek dodajemy cukier i krótko miksujemy. Do masy cukrowo – jajecznej dodajemy czekoladę z masłem, mąkę, kakao, sól i delikatnie (szpatułką!) mieszamy. Do wymieszanej masy dodajemy połowę pokruszonych herbatników.
Blaszkę o wymiarach ok. 20 x 20 cm wykładamy pergaminem i wylewamy ciasto. Wierzch ciasta posypujemy resztą herbatników.
Brownies pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest gotowe gdy wokół brzegów zaczyna matowieć i lekko pękać, ale środek pozostaje ciągle błyszczący. Po upieczeniu Ciasto lekko posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto po upieczeniu jest wilgotne w środku, w zasadzie środek pozostaje konsystencji kajmaku i lekko wypływa po przekrojeniu ciasta.
wygląda rewelacyjnie!
Czy można dodać zwykły cukier zamiast brązowego? Strasznie nie lubię brązowego…
Możesz dodać zwykły cukier.
Rewelacyjnie wygląda! Mniam.
CIekawa jestem co to będzie za deserek jutro :)
Już mi ślinka cieknie :)
a jutro jeśli się nie mylę batoniki musli :)
Smakowicie wygląda !!!
Zapraszam się na kawałeczek ;)
Widziałam, jak robiła to ciacho :) Dzisiaj zachwycałam się jej ciastem graffiti, ogromnie przypadła mi do gustu taka dekoracja :) Twoje brownie wygląda obłędnie smacznie, spróbowałabym z największą rozkoszą :)
Upiekłam, spróbowałam…. PYCHA :-)
jak najlepiej przechowywać takie ciasto?
W plastikowym, zamykanym pojemniku.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki