- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Brownies (najlepsze!)
Posted By Ania On 10 kwietnia 2013 @ 14:47 In ciasta | 10 Comments
Jadłam już w życiu wiele brownies, ale tak pysznego jeszcze nigdy :). Jest niesamowite! Idealna konsystencja. Środek pozostaje tak wilgotny, że pod naciskiem noża czekoladowa masa wypływa na talerzyk :). Pokruszone ciasteczka dodatkowo wzbogacają smak. Ciasto jest tak smaczne, że z chęcią sięgnęłam po drugi kawałek (a wiecie, że ze słodkim to ja na bakier jestem :).
Przepis na ciasto podawała Lorraine Pacsale w BBC TV.
P.S. Jeżeli będziecie piec to ciasto, to zostawcie 2-3 kawałki, będą potrzebne do jutrzejszego deseru :).
165g masła
200g gorzkiej czekolady (70%), drobno posiekanej
3 jaja
2 żółtka
nasiona z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
165g brązowego cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka kakao
szczypta soli
150g pokruszonych herbatników czekoladowych, z nadzieniem śmietankowym (typu markizy)
cukier puder, do posypania
Masło roztapiamy na głębokiej patelni, na średnim ogniu. Kiedy masło się rozpuści, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Pozostawiamy na kilka minut żeby czekolada się rozpuściła, a następnie mieszamy, aby czekolada z masłem utworzyła jednolitą masę.
Do misy miksera wbijamy jajka, żółtka i dodajemy wanilie. Miksujemy na średnich obrotach do chwili gdy jajka zaczynają być lekkie i puszyste. Nie miksujemy dłużej żeby nie wtłoczyć do ciasta zbyt wiele powietrza. Do jajek dodajemy cukier i krótko miksujemy. Do masy cukrowo – jajecznej dodajemy czekoladę z masłem, mąkę, kakao, sól i delikatnie (szpatułką!) mieszamy. Do wymieszanej masy dodajemy połowę pokruszonych herbatników.
Blaszkę o wymiarach ok. 20 x 20 cm wykładamy pergaminem i wylewamy ciasto. Wierzch ciasta posypujemy resztą herbatników.
Brownies pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest gotowe gdy wokół brzegów zaczyna matowieć i lekko pękać, ale środek pozostaje ciągle błyszczący. Po upieczeniu Ciasto lekko posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto po upieczeniu jest wilgotne w środku, w zasadzie środek pozostaje konsystencji kajmaku i lekko wypływa po przekrojeniu ciasta.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.