Krem czekoladowo – orzechowy (nutella)

Kupna nutella nie jest dla mnie smakołykiem. To coś po co nigdy nie sięgam, nawet gdy w lodówce zostaje tylko światło i słoik nutelli. Słodycz kupnego gotowca jest dla mnie nie do przejścia. Zrobiłam więc swoją nutellę :). Mniej słodką, z wyczuwalnymi drobinkami orzechów. Myślałam, że te drobinki orzechowe będą działać na niekorzyść kremu, ale okazało się, że przeciwnie :). Nadają nutelli charakteru i orzechowego smaku. Dodatkową zaletą domowej nutelli jest to, że możecie zrobić ją mniej lub bardziej słodką. Moja nutella jest mało słodka, bo do jej przygotowania użyłam wyłącznie gorzkiej czekolady. Gdy część gorzkiej czekolady zastąpicie mleczną to nutella będzie bardziej słodka. Będzie też nieco jaśniejsza co zbliży ją wyglądem do kupnego gotowca.

nutella_nm3 

NUTELLA DOMOWA

 

180 g orzechów laskowych

3 łyżki oleju roślinnego

180 g gorzkiej czekolady*

1/2  szklanki granulowanego mleka w proszku

3 łyżki miodu

szczypta soli

 

Orzechy prażymy na patelni. Gorące orzechy wysypujemy na płócienną ściereczkę, zawijamy dokładnie i pocieramy orzechy usuwając skórki. Orzechy przekładamy do malaksera i mielimy dodając olej.  Z orzechów i oleju powinna powstać pasta, ale drobiny orzechowe będą wyczuwalne. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko w proszku zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody. Powinna powstać gęsta mleczna papka. Do pasty orzechowej dodajemy czekoladę, miód, sól, mleko w proszku i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.

Ja za pierwszym razem zrobiłam błąd i dodałam olej do gorącej czekolady. Czekolada nie chciała się połączyć z olejem i wyglądała jakby była zwarzona. Ale podczas miksowania w malakserze dodałam do masy kilka łyżek gorącej wody i masa odzyskała gładkość i ładnie się połączyła w jednolity krem.

Krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Gdy chcecie uzyskać gładki krem trzeba go, gdy jest jeszcze ciepły, przetrzeć przez sitko. Ja wolę gdy drobinki orzechów są wyczuwalne, krem bardzo zyskuje na smaku :).

*Jeżeli chcecie bardziej słodki krem to użyjcie czekolady gorzkiej i mlecznej. Połączcie je w dowolnych proporcjach, tak jak lubicie. Możecie też część orzechów zastąpić migdałami (bez skórki). Eksperymentujcie :).

 

Wydrukuj przepis

nutella_nm1

nutella_nm2

6 komentarzy

  1. 16 kwietnia 2013 o 18:34

    Warto zainteresować się tym przepisem:)

  2. 16 kwietnia 2013 o 20:29

    Domowy przysmak, pycha! :)

  3. Agnieszka
    16 kwietnia 2013 o 22:26

    Się rozmarzyłam :) Świeża chałka z domowa nutellą :D Robiłam kilkukrotnie nutelle z b. podobnego przepisu i miksowałam orzechy same, bez oleju w blenderze i udawało się na idealny krem (który swoja drogą świetnie sie nadaje do innych celów)

  4. 17 kwietnia 2013 o 20:31

    Ja akurat nutellę lubię, ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby wypróbowac taką domowa wersję:) pozdrawiam

  5. urszula
    19 kwietnia 2013 o 12:28

    Alez smakowitości, wow:)

  6. 20 kwietnia 2013 o 08:52

    Też wolę mniej słodką i mniej mleczną od tej kupnej.
    Przepis wart zapisania w notatniku;)

Leave reply

*

Back to Top