- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Bułeczki śniadaniowe
Posted By Ania On 18 kwietnia 2013 @ 00:03 In drożdżowe,pieczywo | 7 Comments
Dzisiejszy późnonocny wpis dedykuję Łukaszowi, który obiecał upiec bułeczki na (już) dzisiejsze śniadanie.
Bułeczki są bardzo proste do zrobienia i nawet początkujący piekarz da radę je upiec. Zaletą bułek jest to, że czas przygotowania jest bardzo krótki, na stronie www.mormonmavens.blogspot.com, na której znalazłam przepis, bułeczki nazywają się ”półgodzinne”. Ja dałam bułeczkom trochę więcej czasu, ale godzina wystarczy aby je przygotować.
1 szklanka wody
1/3 szklanki oleju roślinnego
1/4 szklanki miodu
40 g drożdży (świeżych)
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
ok. 3 szklanek mąki
białko do smarowania bułeczek
W misce, w której będziemy zarabiać ciasto, umieszczamy ciepłą wodę, miód i drożdże. Odstawiamy na 10-15 minut. Dodajemy pozostałe składniki, ale mąki dodajemy początkowo tylko 2 szklanki. Wyrabiamy ciasto mikserem na wolnych obrotach. Ważne jest aby nie dodać zbyt dużo mąki, bo bułeczki będą ciężkie i nie wyrosną odpowiednio. Podczas wyrabiania ciasta wsypujemy resztę mąki, ale nie musicie dodać jej całej. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, może lekko kleić się do rąk. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat, podsypujemy mąką, zarabiamy kilka razy i formujemy bułeczki. Bułeczki układamy w formie zostawiając 2-3 cm odstępy. Uformowane bułki odstawiamy na kolejne 15 minut i przed włożeniem do pieca smarujemy je białkiem.
Bułeczki pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 175 stopni.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.