- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Focaccia (2)
Posted By Ania On 20 kwietnia 2013 @ 13:44 In drożdżowe,na słono,pieczywo | 2 Comments
Dla utrzymania względnej równowagi pomiędzy słodkim i słonym upiekłam focaccię. Focaccia to pyszny (włoski) placek, który zjadamy maczając go w oliwie. Placek powinien być dość cienki, ja niestety włożyłam ciasto do zbyt malej formy i urósł trochę za bardzo, ale nie stracił z tego powodu na walorach smakowych więc nie ma dramatu :). To też dowód na to, że nie zawsze wszystkie wypieki wychodzą mi idealnie tak jak sobie zaplanuję :).
1 szklanka ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej (1850)
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
do posmarowania ciasta: 3 łyżki oliwy, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka posiekanego (świeżego) rozmarynu, 1 roztarty ząbek czosnku.
Wodę wlewamy do miski miksera, dodajemy rozkruszone drożdże, wsypujemy szczyptę cukru i dwie łyżki mąki. Odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy rozczyn urośnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być luźne, gładkie i elastyczne, gdyby było zbyt gęste można dodać nieco więcej wody. Odstawiamy ciasto żeby podrosło. Gotowe ciasto wykładamy do formy, ja piekłam w kwadratowej formie o boku 24 cm. Jeżeli chcecie by Wasza focaccia była niższa musicie użyć większej blaszki. Ciasto rozprowadzamy równomiernie w formie, najlepiej zrobić to natłuszczonymi rękami. Na powierzchni ciasta robimy palcem dziurki. Focaccię smarujemy oliwą z przyprawami.
Pieczemy w temperaturze 190 – 200 stopni przez 30-40 minut, gdy placek zaczyna rumienić się na brzegach wyjmujemy go z pieca.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.