Lody marchewkowe z mango

Tak sobie pomyślałam, że skoro dodatek marchewki do ciasta dobrze się sprawdza, to dlaczego nie dodać jej do lodów :). No i muszę przyznać, że marchewka w tym wydaniu sprawdziła się całkiem nieźle.

lody marchewkowe z mango_nm2 

LODY  MARCHEWKOWE  Z  MANGO

 

250 g marchewki (pokrojonej lub potartej na tarce)

skórka otarta z jednej pomarańczy

1 duże dojrzałe mango

sok z 1 cytryny (lub mniej, jak wolicie)

1/3 szklanki miodu

200 ml śmietany kremówki (36%)

mleko

 

Marchewkę wkładamy do rondelka, zalewamy mlekiem (tylko tyle by przykryło marchewkę), dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy. Gdy marchewka zmięknie gotujemy jeszcze klika minut, aż większość mleka wyparuje. Marchewkę studzimy. Do zimnej marchewki dodajemy miód, obrane i pokrojone na kawałki mango, i miksujemy blenderem na puree. Do masy dodajemy śmietanę i sok z cytryny. Sami zdecydujcie ile soku chcecie dodać, ja lubię dość intensywne smaki więc dodałam sok z całej cytryny. Chwilę jeszcze miksujemy blenderem, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.

Przekładamy masę do zamykanego pojemnika i wkładamy lody do zamrażarki.

Lody wyciągamy z zamrażarki kilkanaście minut przed podaniem żeby było łatwo nabierać je gałkownicą lub łyżką.

 

Wydrukuj przepis

lody marchewkowe z mango_nm1

lody marchewkowe z mango_nm3

8 komentarzy

  1. 1 maja 2013 o 15:36

    jestem baardzo, ale to bardzo ciekawa, jak smakują takie nietypowe lody!

  2. 1 maja 2013 o 16:00

    marchewkowe lody? wspaniały pomysł! :)

  3. 1 maja 2013 o 16:45

    Czy można zastąpić kremówkę, aby zrobić lody mniej kaloryczne?

  4. Ania
    1 maja 2013 o 16:54

    Można zastąpić jogurtem, ale lody będą bardziej zmrożone.

  5. 1 maja 2013 o 18:23

    O! Bardzo ciekawy pomysł!

  6. 1 maja 2013 o 18:31

    Mają piękny kolor, ciekawa jestem jak smakują! :)

  7. 1 maja 2013 o 19:34

    Pycha pomysł :>

  8. 3 maja 2013 o 17:14

    Kolor mają cudny, bardzo mi się pomysł na marchewkowe lody podoba :)

Leave reply

*

Back to Top