Tak sobie pomyślałam, że skoro dodatek marchewki do ciasta dobrze się sprawdza, to dlaczego nie dodać jej do lodów :). No i muszę przyznać, że marchewka w tym wydaniu sprawdziła się całkiem nieźle.
250 g marchewki (pokrojonej lub potartej na tarce)
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 duże dojrzałe mango
sok z 1 cytryny (lub mniej, jak wolicie)
1/3 szklanki miodu
200 ml śmietany kremówki (36%)
mleko
Marchewkę wkładamy do rondelka, zalewamy mlekiem (tylko tyle by przykryło marchewkę), dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy. Gdy marchewka zmięknie gotujemy jeszcze klika minut, aż większość mleka wyparuje. Marchewkę studzimy. Do zimnej marchewki dodajemy miód, obrane i pokrojone na kawałki mango, i miksujemy blenderem na puree. Do masy dodajemy śmietanę i sok z cytryny. Sami zdecydujcie ile soku chcecie dodać, ja lubię dość intensywne smaki więc dodałam sok z całej cytryny. Chwilę jeszcze miksujemy blenderem, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
Przekładamy masę do zamykanego pojemnika i wkładamy lody do zamrażarki.
Lody wyciągamy z zamrażarki kilkanaście minut przed podaniem żeby było łatwo nabierać je gałkownicą lub łyżką.
jestem baardzo, ale to bardzo ciekawa, jak smakują takie nietypowe lody!
marchewkowe lody? wspaniały pomysł! :)
Czy można zastąpić kremówkę, aby zrobić lody mniej kaloryczne?
Można zastąpić jogurtem, ale lody będą bardziej zmrożone.
O! Bardzo ciekawy pomysł!
Mają piękny kolor, ciekawa jestem jak smakują! :)
Pycha pomysł :>
Kolor mają cudny, bardzo mi się pomysł na marchewkowe lody podoba :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki