- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Mleko kokosowe – domowe.

Posted By Ania On 9 maja 2013 @ 08:35 In masy, dodatki do ciast,smoothies, koktajle | 5 Comments

Kilka dni temu udało mi się kupić orzechy kokosowe w super cenie. Zastanawiałam się co z nich zrobić i wybór padł na mleko kokosowe. Ostatnio namiętnie miksuję różne koktajle i smoothies i mleko kokosowe jest idealnym dodatkiem do takich napojów.

mleko kokosowe_nm2

 

DOMOWE MLEKO KOKOSOWE

 

2 orzechy kokosowe

2 – 3 szklanki gorącej, przegotowanej wody

 

Orzechy kokosa obieramy. W górnej części skorupy znajdują się trzy ciemniejsze kropki. Skorupa w tych punktach jest miękka. W tych miejscach długim, wąskim nożem (albo korkociągiem) robimy dziurki. Dziurki muszą być dość głębokie, takie aby można było wylać przez nie płyn znajdujący się wewnątrz orzecha. Orzech opróżniamy z płynu (płyn zostawiamy!). Teraz bierzemy do ręki orzech i tępą stroną dużego noża uderzamy zdecydowanie w skorupę. Po kilku uderzeniach skorupa pęknie. Wydobywamy z orzecha miąższ i obieraczką do warzyw usuwamy brązową otoczkę. Miąższ kokosa i płyn z jego wnętrza wkładamy do malaksera i zaczynamy miksować. Gdy kokos będzie dość drobny zaczynamy dolewać wodę. Woda powinna być bardzo gorąca wtedy kokos łatwo się zmiksuje i mleko będzie lepsze, i bardziej zawiesiste. Ja dolałam ok. 2,5 szklanki wody.

Bawełnianą szmatkę (ja użyłam surówki bawełnianej i super się sprawdziła) wkładamy do szerokiego rondla, na szmatkę wykładamy całą masę kokosową, szmatkę zawijamy i odciskamy mleko.

Produktem ubocznym są wiórki kokosowe, które można wykorzystać np. do ciasta :)

Z podanych proporcji uzyskałam blisko litr mleka kokosowego i 2 szklanki wiórków.

Mleko przechowujemy w lodówce.

 

mleko kokosowe_nm1

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.