- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Lody rabarbarowo – wiśniowe
Posted By Ania On 12 maja 2013 @ 12:16 In lody i sorbety | 5 Comments
Kupiłam pęczek rabarbaru i zastanawiałam się co z niego zrobić. Początkowo rozważałam tartę albo drożdżowe, ale na większości blogów króluje rabarbar w tych dwóch wersjach. Postanowiłam się wyłamać i zrobiłam lody rabarbarowo – wiśniowe. Niestety, wczoraj odkryłam, że moja maszynka do lodów nie nadaje się do użytku więc zamroziłam lody w kieliszkach. Sprawdziły się idealnie :).
6 łodyg rabarbaru
1 szklanka mrożonych wiśni (drylowanych)
1/3 szklanki cukru
200 g śmietany kremówki (36%)
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy żółtka i cukier (1/4 szklanki). Mieszamy aby składniki dobrze się połączyły. Płyn podgrzewamy mieszając, gdy krem jest bardzo gorący zestawiamy na chwilę rondelek z ognia, mieszamy intensywnie i po chwili znowu stawiamy go na ogniu. Nie można zagotować kremu! Krem ogrzewamy około 15 minut, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje odstawiamy go do zupełnego ostygnięcia.
Rabarbar płuczemy i kroimy na niewielkie kawałki. W naczyniu żaroodpornym układamy rabarbar i posypujemy cukrem (1/3 szklanki). Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy przez 40 minut. Do gorącego rabarbaru wsypujemy wiśnie i miksujemy blenderem. Dodajemy wystudzony krem żółtkowy i kremówkę. Miksujemy przez chwilę.
Masę możecie zamrozić w pojemnikach lub możecie zrobić lody w maszynce. Ja masą lodową wypełniłam małe kieliszki i umieściłam w nich drewniane patyczki (mieszadełka do kawy). Przed wyjęciem lodów z kieliszków trzeba je na kilka sekund zanurzyć w ciepłej wodzie wtedy 'wyskoczą’ z kieliszków bez problemu :).
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.