- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Bułeczki miodowe

Posted By Ania On 13 maja 2013 @ 18:19 In drożdżowe,pieczywo | 10 Comments

Miękkie, puszyste, wymieszane w jednej misce. Są delikatnie słodkie, ale nie tak jak słodkie bułki maślane albo brioszki. Przepis jest bardzo prosty więc bułeczki bez problemu przygotuje nawet mało wprawiony ‚piekarz’ :).

bułeczki miodowe_nm4 bułeczki miodowe_nm2 

BUŁECZKI MIODOWE

 

40 g świeżych drożdży

1 szklanka ciepłej wody

80 g roztopionego masła

1/4 szklanki miodu

1 jajko

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

do smarowania bułeczek: 2 łyżki roztopionego masła i 1 łyżka miodu

 

Do misy miksera wlewamy całą wodę, miód i dodajemy drożdże. Mieszamy do utworzenia jednolitej masy. Odstawiamy na kilka minut, gdy na powierzchni zaczną się tworzyć bąbelki dodajemy mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy ciasto kilka minut. Gdy ciasto będzie tworzyć klejącą kulę i zacznie odstawać od ścianek miski dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy kolejne kilka minut. Ciasto ma odstawać od ścianek miski, w zasadzie miska powinna być prawie czysta :), ale ciasto ma być miękkie. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny.

Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blat lekko oprószony mąką (nie dodajemy więcej mąki) chwilę wyrabiamy. Ciasto jest miękkie, elastyczne i nie klei się do rąk. Z tej ilości ciasta uformujecie około 12 bułeczek. Układając je w formie zostawcie około 2 cm odległości między bułeczkami bo sporo podrosną. Uformowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, wyrośnięte bułeczki smarujemy masłem wymieszanym z miodem. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni C przez 15 – 20 minut.

 

bułeczki miodowe_nm1

bułeczki miodowe_nm3

bułeczki miodowe_nm5


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.