- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Tarta rabarbarowa z bezą włoską
Posted By Ania On 29 maja 2013 @ 20:57 In ciasta | 9 Comments
Wiecie, że ciasta z rabarbarem piekę od niedawna? Ciągnące się w kompocie rabarbarowe nitki to był mój przedszkolny koszmar. Tak skutecznie mnie odstraszył od przetwarzania rabarbaru, że zapomniałam o nim na lata. Teraz to nadrabiam z nawiązką :).
3 łodygi rabarbaru
1/3 szklanki cukru kryształu
na ciasto:
450 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
2 żółtka
200 g zimnego masła
szczypta soli
100 ml kwaśnej śmietany
na bezę włoską:
175 g cukru kryształu
3 białka
Ciasto: W malakserze umieszczamy mąkę, cukier puder, sól i masło (pokrojone na drobne kawałki). Miksujemy przez chwilę aż powstaną niewielkie okruchy. Dodajemy żółtka i śmietanę i krótko (do połączenia się składników) miksujemy.
Można przygotować ciasto bez użycia malaksera: Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę i siekamy je razem z mąką aż utworzą się okruszki. Dodajemy pozostałe sypkie składniki, mieszamy z okruszkami ciasta. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto.
Ciasto schładzamy w lodówce przez pół godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wyklejamy nim formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w temperaturze 190 stopni do chwili aż ciasto zacznie rumienić się na brzegach. Ciasto ma być upieczone, bo tarty nie dopieka się już drugi raz.
Rabarbar myjemy i tniemy na kawałki. Ja piekłam tartę w prostokątnej blaszce więc pocięłam rabarbar na kawałki, które miały szerokość foremki. Rabarbar umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem (1/3 szklanki) i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 40 minut.
Zlewamy do rondelka sok, który powstał z cukru i rabarbaru. Podgrzewamy go aż trochę odparuje i powstanie gęsty syrop. Na ciasto wykładamy rabarbar i polewamy go syropem.
Beza włoska: Białka ubijamy. Cukier umieszczamy w rondelku, dolewamy 40 ml wody i podgrzewamy na wolnym ogniu. Gotujemy syrop aż osiągnie temperaturę 120 stopni. Wtedy zdejmujemy go z ognia i odstawiamy na kilkanaście sekund aż przestanie się gotować. Gorący syrop wlewamy do białek, nie przerywając ubijania. Syrop wlewamy cienkim strumieniem i ciągle ubijamy aż białka zrobią się białe i lśniące. Po dodaniu całego syropu białka ubijamy jeszcze około 15 minut, do chwili aż trochę ostygną.
Ubitą bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na rabarbar. Tartę wypełnioną bezą zapiekamy w piekarniku przez kilka minut pod rozgrzaną górną grzałką. Musicie pilnować bezy bo brązowieje bardzo szybko. Można też podpiec wierzchołki bezy używając palnika.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.