- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Ciasto cytrynowe z jagodami
Posted By Ania On 14 lipca 2013 @ 19:31 In ciasta,z owocami | 13 Comments
Pierwsze podejście do ciasta z jagodami skończyło się przepięknym zakalcem. Ciasto miało być na bazie jogurtu i może to ten jogurt był głównym winowajcą :). Zrezygnowałam więc z jogurtu i zastąpiłam go sokiem cytrynowym, a dodatek masła zamieniłam na olej rzepakowy. Ciasto pięknie wyrosło, jest miękkie i bardzo puszyste, po zakalcu ani śladu :).
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
3/4 szklanki oleju roślinnego (rzepakowego)
skórka otarta z jednej, dużej cytryny
3 łyżki soku z cytryny
1 szklanka jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na jasną, puszystą masę. Do masy żółtkowej wlewamy cienkim strumieniem olej (nie przerywając miksowania). Gdy olej połączy się z żółtkami dodajemy sok z cytryny.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Suche składniki dodajemy do masy olejowo żółtkowej i krótko mieszamy, tylko tyle aby składniki się połączyły.
Białka ubijamy na pianę. W czasie ubijania dodajemy stopniowo pozostałą 1/4 szklanki cukru i ubijamy do momentu gdy piana będzie lśniąca i sztywna. Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy (łyżką lub szpatułką!).
Ciasto przekładamy do formy (ja piekłam w silikonowej tortownicy o średnicy 23 cm). Jagody obtaczamy w mące ziemniaczanej, to zapobiegnie wypływaniu soku z owoców w czasie pieczenia. Jagody wykładamy na wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.