- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Ciasto cytrynowe z jagodami

Posted By Ania On 14 lipca 2013 @ 19:31 In ciasta,z owocami | 13 Comments

Pierwsze podejście do ciasta z jagodami skończyło się przepięknym zakalcem. Ciasto miało być na bazie jogurtu i może to ten jogurt był głównym winowajcą :). Zrezygnowałam więc z jogurtu i zastąpiłam go sokiem cytrynowym, a dodatek masła zamieniłam na olej rzepakowy. Ciasto pięknie wyrosło, jest miękkie i bardzo puszyste, po zakalcu ani śladu :).

ciasto cytrynowe z jagodami_nm2 

CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI

 

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

5 jajek

3/4 szklanki oleju roślinnego (rzepakowego)

skórka otarta z jednej, dużej cytryny

3 łyżki soku z cytryny

1 szklanka jagód

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na jasną, puszystą masę. Do masy żółtkowej wlewamy cienkim strumieniem olej (nie przerywając miksowania). Gdy olej połączy się z żółtkami dodajemy sok z cytryny.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Suche składniki dodajemy do masy olejowo żółtkowej i krótko mieszamy, tylko tyle aby składniki się połączyły.

Białka ubijamy na pianę. W czasie ubijania dodajemy stopniowo pozostałą 1/4 szklanki cukru i ubijamy do momentu gdy piana będzie lśniąca i sztywna.  Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy (łyżką lub szpatułką!).

Ciasto przekładamy do formy (ja piekłam w silikonowej tortownicy o średnicy 23 cm). Jagody obtaczamy w mące ziemniaczanej, to zapobiegnie wypływaniu soku z owoców w czasie pieczenia. Jagody wykładamy na wierzch ciasta.

Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

ciasto cytrynowe z jagodami_nm1

ciasto cytrynowe z jagodami_nm3


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.