- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Zawijańce z bazylią
Posted By Ania On 12 sierpnia 2013 @ 19:18 In ciasta,drożdżowe,na słono,pieczywo | 2 Comments
Zawijańce bazyliowe z czosnkiem i fetą były pysznym przerywnikiem w naszej domowej walce z kilogramami :). Głodni wypieków z białej mąki zjedliśmy zawijańce w ekspresowym tempie :).
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
30 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
2 – 2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki oleju roślinnego
nadzienie:
2 ząbki czosnku
duża garść liści bazylii (świeżej)
4 łyżki oliwy
100 g sera feta
Do miski wlewamy mleko, miód i dodajemy drożdże. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na kilka minut. Gdy drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki: jajko, mąkę, czosnek granulowany, sól i pieprz. Najpierw wsypujemy 2 szklanki mąki, wyrabiamy przez chwilę i gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy pozostałe 1/2 szklanki mąki. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blat, wyrabiamy chwilę i wałkujemy na prostokąt.
Blenderem miksujemy składniki nadzienia, powinno uzyskać konsystencję miękkiego masła. Lekko słona feta sprawia, że nadzienia nie trzeba już solić, ale jeżeli chcecie możecie dowolnie doprawić nadzienie.
Nadzienie rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Ciasto zwijamy, wzdłuż dłuższego brzegu, w roladę i tniemy na plastry o grubości ok. 3 cm. Zawijańce przekładamy do formy zostawiając 1,5 – 2 cm odstępy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 – 30 minut.
Zawijańce pieczemy przez ok. 40 – 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.