Smażona skórka pomarańczowa

Kiedyś nie cierpiałam skórki pomarańczowej. Gdy widziałam wielkie kawały skórki na kupnych pączkach to miałam mało przyjemne odczucia. Zdanie zmieniłam dopiero wtedy gdy spróbowałam delikatnej, pachnącej i pokrojonej w drobniutkie paseczki domowej skórki pomarańczowej. Taka domowa skórka pomarańczowa jest jak słońce zamknięte w słoiczku :). Zachęcam Was do zrobienia tego smakołyku zwłaszcza, że przyda się do świątecznych wypieków.

smażona skórka pomarańczowa_nm3 

SMAŻONA  SKÓRKA  POMARAŃCZOWA

 

proporcje na 1 słoik o pojemności 200 ml

skórka z 3 dużych pomarańczy (nie pryskanych!)

1 szklanka wody

1 szklanka cukru

sok z 1 cytryny

 

Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy. Skórkę z pomarańczy zalewamy zimną wodą i na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy wodę i ponownie zalewamy skórkę zimną wodą. Szybko doprowadzamy do wrzenia i powtarzamy czynności jeszcze raz. Odcedzamy skórkę i zostawiamy do ostygnięcia. Skórki nie należy gotować bo będzie bardzo miękka i rozpadnie się. Trzeba tylko doprowadzić do wrzenia i zaraz zalewać zimną wodą.

Gdy skórka ostygnie, używając bardzo ostrego noża, odkrawamy białą część skórki (albedo). Skórkę kroimy na drobne kawałki. Ja pocięłam skórkę na cieniutkie paseczki.

W rondelku gotujemy syrop cukrowy z 1 szklanki wody i 1 szklanki cukru. Gdy syrop się zagotuje, a cukier rozpuści się całkowicie wsypujemy skórkę i smażymy na wolnym ogniu. Syrop powinien się zredukować na tyle, żeby otaczał kawałki skórki. Skórka nie powinna ‘pływać’ w sosie cukrowym. Pod koniec smażenia dodajemy sok z cytryny, mieszamy dokładnie  i od razu zestawiamy z ognia.

Skórkę przekładamy do słoika. Skórkę można przechowywać przez kilka tygodni w lodówce,  ale jeżeli chcecie przechować skórkę dłużej to trzeba pasteryzować. Wtedy możecie przechowywać skórkę poza lodówką.

 

Wydrukuj przepis

smażona skórka pomarańczowa_nm1

smażona skórka pomarańczowa_nm2

5 komentarzy

  1. anna
    29 sierpnia 2013 o 20:54

    a skąd wziąć nie pryskane pomarańcze? w moim mieście raczej nie znajdę..Czy jest jaikiś sposób na skórkę pryskaną?- np wyszorować ją, odmoczyć czy tp. Pozdrawiam

  2. Ania
    29 sierpnia 2013 o 22:22

    Prosze podziel sie informacja gdzie mozna kupic niepryskane cytrusy? Bardzo bym chciala takie zdobyc.
    Bardzo dziekuje,
    pozdrawiam,
    Ania

  3. Ania
    30 sierpnia 2013 o 05:01

    Ja kupuję w marketach na dziale z warzywami EKO (Auchan i Tesco), cytryny ostatnio też udało mi się kupić w Lidlu (mają taką karteczkę z zielono-białym napisem BIO).
    Skórkę z pryskanej pomarańczy trzeba dobrze wyszorować. Wydaje mi się też, że te gotowanie i odlewanie wody w jakimś stopniu pozbawi skórkę chemii.

  4. anna
    30 sierpnia 2013 o 18:50

    dziękuję za info.

  5. 31 sierpnia 2013 o 15:21

    Hi, you pictures look so delicious, I don’t know how to speak your language, but the pictures tell a lot, I love them, thank you for sharing, liên

Leave reply

*

Back to Top