- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Ciasto cynamonowe z podwójną kruszonką
Posted By Ania On 15 listopada 2013 @ 21:46 In ciasta | 6 Comments
Ostatnie kilka tygodni spędzałam głównie przy maszynie do szycia. Na szczęście szyciowy maraton dobiegł już do końca. W ten weekend planuję dni lenia, a od poniedziałku zaczynam przygotowania do świąt :). Ponieważ szycie zabierało mi mnóstwo czasu to upiekłam bardzo szybkie ciasto z podwójną kruszonką. Ciasto konsystencją przypomina babkę ucieraną a fajne w nim jest to, że jedna warstwa kruszonki znajduje się na wierzchu, a druga warstwa wewnątrz ciasta.
2 jajka
1 szklanka cukru
100 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
180 ml kwaśnej, gęstej śmietany
1 1/2 szklanki mąki
kruszonka:
1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao
60 g miękkiego masła
1 szklanka płatków migdałowych
Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do masy dodajemy po jednym jajku. Gdy składniki się połączą dodajemy śmietanę. Mieszamy krótko tylko tyle by śmietana połączyła się z masą.
Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy przez sito. Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej i mieszamy. Możecie wymieszać ciasto mikserem, ale na najwolniejszych obrotach i najkrócej jak można by składniki się połączyły.
Kruszonka:
Mąkę, cukier, cynamon, kakao i masło mieszamy w misce. Do mieszania najlepiej użyć widelca. Początkowo może się Wam wydawać, że w posypce jest za mało masła, ale jak będziecie kilka minut mieszać składniki to kruszonka przybierze konsystencję mokrego, gruboziarnistego piasku. Dopiero teraz dodajemy płatki migdałowe i mieszamy.
Dno tortownicy (u mnie średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę ciasta. Na warstwę ciasta wysypujemy równomiernie połowę kruszonki. Na kruszonkę wylewamy drugą połowę ciasta i wierzch posypujemy pozostałą kruszonką.
Ciasto pieczemy w temperaturze 175-180 stopni do suchego patyczka. U mnie trwało to 50 minut.
Upieczone ciasto możecie polać czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.