Paszteciki

Paszteciki z tego przepisu piekę od dawna. Są bardzo kruche i delikatne. Można wypełnić je nadzieniem z mielonego mięsa, z grzybów lub z kiszonej kapusty z grzybami. Paszteciki z tego przepisu będą idealnym dodatkiem do świątecznego barszczu. Ciasto można przygotować dwa dni wcześniej, zawinąć w ciasto nadzienie i tak przechować w lodówce. Możecie też upiec paszteciki wcześniej, gotowe trzymać w lodówce 2-3 dni i przed samym podaniem podgrzać je w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.

paszteciki_nm2

 

CIASTO  KRUCHE  NA  PASZTECIKI

 

300 g mąki

200 g zimnego masła

2 żółtka

1-2 łyżki kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki soli

białko do smarowania ciasta

dowolne nadzienie

 

Wszystkie składniki ciasta (na początku dajemy 1 łyżkę śmietany) miksujemy w malakserze. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć dodajemy drugą łyżkę śmietany. Gdy ciasto połączy się i utworzy kulę owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto wyjmujemy  z lodówki. Ciasto jest klejące. Aby je bez problemu rozwałkować dobrze jest wałkować ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wtedy nie trzeba podsypywać ciasta mąką i z pomocą folii łatwiej będzie zwinąć ciasto. Ciasto wałkujemy na prostokąt. Na ciasto nakładamy farsz i zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego brzegu. Zrolowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Jeżeli przygotowujecie ciasto wcześniej może ono czekać w lodówce 2 dni na upieczenie.

Przed pieczeniem smarujemy ciasto białkiem i kroimy je na kawałki.

Paszteciki pieczemy w temperaturze 190-200 stopni C do chwili gdy ciasto zacznie rumienić się z wierzchu. W czasie pieczenia może się wytopić trochę masła, ale nie wpływa to ani na smak ani na zmianę kształtu pasztecików.

 

Wydrukuj przepis

paszteciki_nm5

paszteciki_nm1

2 komentarze

  1. 18 grudnia 2013 o 09:26

    Super, jak dużo farszu!

    • Ania
      17 października 2014 o 10:30

      Farszu musi być dużo :) Na bogato :)

Leave reply

*

Back to Top