- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Bułeczki (z masłem smakowym)

Posted By Ania On 18 lutego 2014 @ 09:27 In drożdżowe,pieczywo | 14 Comments

Jeżeli lubicie małe bułeczki z masłem smakowym to ten przepis jest właśnie dla Was :). Bułeczki są proste w wykonaniu, możecie je upiec od razu po wyrośnięciu lub zostawić ciasto na noc w lodówce i upiec bułeczki dopiero rano, na śniadanie. Do bułeczek zrobiłam masło w czterech smakach: pomidorowe, bazyliowe, czosnkowe i musztardowe z curry. Masło podałam w mini słoiczkach (WECK), mają zaledwie 80 ml i są urocze :).

buleczki_nm5

 

BUŁECZKI

 

(proporcje na ok. 25 bułeczek o średnicy 5-6 cm)

2 szklanki mąki

1 łyżka cukru

1 łyżka oleju rośłinnego

1/4 łyżeczki soli

250 ml mleka (lub maślanki)

1 opakowanie suchych drożdży (7g)

jajko do smarowania bułeczek

 

Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i wyrabiamy na wolnych obrotach, na gładkie i lśniące ciasto. Miskę smarujemy olejem i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Miskę przykrywamy folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Blat posypujemy mąką i wykładamy ciasto, kilkoma ruchami zarabiamy ciasto i rozpłaszczamy je rękami na grubość 3 cm. Z ciasta wycinamy małe bułeczki (foremką lub kieliszkiem ok. 4 cm średnicy). Bułeczki układamy na blasze, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Bułeczki pieczemy ok. 15 – 20 minut w temperaturze 195 stopni. 

 

MASŁO  BAZYLIOWE

100 g masła

1/4 szklanki posiekanych, świeżych liści bazylii

sól do smaku

MASŁO  POMIDOROWE

100 g masła

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/4 szklanki żółtego sera, startego na najdrobniejszych oczkach tarki

sól do smaku

MASŁO  CZOSNKOWE

100 g masła

2 małe ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

sól do smaku

MASŁO  MUSZTARDOWE  Z  CURRY

100 g masła

2 łyżki musztardy

1/4 łyżeczki curry

sól do smaku
 

buleczki_nm3

buleczki_nm2

buleczki_nm1


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.