- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Bułeczki (z masłem smakowym)
Posted By Ania On 18 lutego 2014 @ 09:27 In drożdżowe,pieczywo | 14 Comments
Jeżeli lubicie małe bułeczki z masłem smakowym to ten przepis jest właśnie dla Was :). Bułeczki są proste w wykonaniu, możecie je upiec od razu po wyrośnięciu lub zostawić ciasto na noc w lodówce i upiec bułeczki dopiero rano, na śniadanie. Do bułeczek zrobiłam masło w czterech smakach: pomidorowe, bazyliowe, czosnkowe i musztardowe z curry. Masło podałam w mini słoiczkach (WECK), mają zaledwie 80 ml i są urocze :).
(proporcje na ok. 25 bułeczek o średnicy 5-6 cm)
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju rośłinnego
1/4 łyżeczki soli
250 ml mleka (lub maślanki)
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
jajko do smarowania bułeczek
Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i wyrabiamy na wolnych obrotach, na gładkie i lśniące ciasto. Miskę smarujemy olejem i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Miskę przykrywamy folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Blat posypujemy mąką i wykładamy ciasto, kilkoma ruchami zarabiamy ciasto i rozpłaszczamy je rękami na grubość 3 cm. Z ciasta wycinamy małe bułeczki (foremką lub kieliszkiem ok. 4 cm średnicy). Bułeczki układamy na blasze, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Bułeczki pieczemy ok. 15 – 20 minut w temperaturze 195 stopni.
100 g masła
1/4 szklanki posiekanych, świeżych liści bazylii
sól do smaku
100 g masła
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki żółtego sera, startego na najdrobniejszych oczkach tarki
sól do smaku
100 g masła
2 małe ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól do smaku
100 g masła
2 łyżki musztardy
1/4 łyżeczki curry
sól do smaku
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.