- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Pączki (oponki)
Posted By Ania On 27 lutego 2014 @ 17:06 In drożdżowe,pączki, faworki,tłusty czwartek | 2 Comments
Dzisiaj Tłusty Czwartek więc temat wpisu jest oczywisty :). Miałam w planach upieczenie “odchudzonych” pączków, ale pączek to pączek. Musi być słodki i smażony w głębokim tłuszczu :). Wyczytałam kiedyś, że jest taki przesąd, który mówi, że kto w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka to nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. Więc kto jeszcze dzisiaj nie zjadł pączka niech to szybko uczyni :).
Rozczyn:
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
50 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
Ciasto:
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
3,5 – 4 szklanki mąki
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka pasty pomarańczowej lub 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
2 łyżki wódki (ja dałam cytrynową)(
Składniki rozczynu dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie ubijamy żółtka, jajko i cukier. Masa jajeczna musi być jasna i puszysta. Do masy jajecznej dodajemy rozczyn, mleko, sól, mąkę (najpierw 3,5 szklanki), wanilię i skórkę pomarańczową. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i lśniące. Gdyby ciasto było bardzo luźne dodajemy mąkę, ale nie więcej niż 0,5 szklanki. Do ciasta dodajemy masło wlewając je po 1 łyżce.
Gdy masło połączy się z ciastem przykrywamy miskę lnianą ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blat oprószony mąką i formujemy pączki. Możecie zrobić pączki tradycyjne albo oponki. Ja zrobiłam kilka tradycyjnych, kilka oponek i mini pączki, które powstały z wycinania otworów w oponkach. Uformowane pączki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia.
Pączki odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu.
Pączki możecie posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.