- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Makaroniki orzechowo – migdałowe

Posted By Ania On 23 grudnia 2007 @ 21:32 In ciasteczka | 2 Comments

Pyszne.  Na wierzchu chrupiąca skorupka, w środku mięciutkie. Doskonałe do kawy w świąteczne popołudnie.

makaroniki-orzechowo-migdalowe-002.jpg

makaroniki-orzechowo-migdalowe-005.jpg

 

MAKARONIKI

 

25 dag migdałów (lub migdałów z orzechami)

5 dag daktyli

5 dag suszonych śliwek kalifornijskich

5 dag moreli suszonych

3 jajka

1 szklanka cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukier waniliowy)

małe, okrągłe opłatki

 

Bakalie drobno posiekać. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym (lub esencją).  Do masy jajecznej wsypać bakalie.  Łyżeczką nakładać małe porcje masy na opłatki. Piec około 1 godziny w temperaturze 140 – 150 stopni. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce wtedy pozostaną chrupiące.

 

makaroniki-orzechowo-migdalowe-006.jpg


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.