- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Curd malinowy

Posted By Ania On 13 lipca 2014 @ 17:58 In bez pieczenia,masy, dodatki do ciast,z owocami | 7 Comments

Uwielbiam maliny! W ogródku czerwienią się na krzakach i już czas najwyższy przygotować coś z malinami. Curd malinowy, lekko kwaskowy, aksamitny – pyszny!

 

curd malinowy_nm1

 

CURD MALINOWY

 

4 żółtka

3/4 szklanki cukru

2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych)

1 mała cytryna

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej*

80 g miękkiego masła

 

Cytrynę dokładnie myjemy, z całej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W małym rondelku umieszczamy wszystkie składniki, stawiamy na bardzo małym ogniu i przez cały czas (!) mieszamy. Dopóki cukier i masło się całkowicie nie rozpuszczą, a żółtka dokładnie nie połączą się z resztą składników nie zostawiajcie masy ani na chwilkę. Gdy przestaniecie mieszać, a żółtka nie będą połączone z pozostałymi składnikami, powstanie słodka jajecznica. Masa w trakcie gotowania ma nieciekawy wygląd, ale efekt końcowy jest wart tego nieustannego mieszania. Gdy wszystkie składniki się połączą, a na powierzchni masy powstaną pierwsze bąbelki z gotowania natychmiast zdejmujemy masę z ognia. Gorącą masę przecieramy przez sito i przekładamy do słoików. Curd przechowujemy w lodówce przez kilka dni.

 
* dodatek skrobi sprawi, że masa się nie zwarzy w czasie gotowania.
 

curd malinowy_nm2


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.