- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Sałatka ogórkowa do słoika
Posted By Ania On 18 sierpnia 2014 @ 20:44 In przetwory | 3 Comments
Sezon ogórkowy w pełni. Nie czas więc na leniuchowanie tylko trzeba zabrać się za przetwarzanie ogórków. Dzisiaj przepis na sałatkę ogórkową, która jest doskonałym dodatkiem do zimowych obiadów.
2 kg ogórków
0,3 kg cebuli
0,3 kg marchwi
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1/3 – 1/2 szklanki cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
2 łyżki soli
kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
kilka gałązek kopru
Z podanych składników (wsypujemy 1/3 szklanki cukru) przyrządzamy zalewę, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do zupełnego ostygnięcia. W czasie gdy zalewa jest jeszcze ciepła spróbujcie ją, jeżeli jest dla Was zbyt mało słodka dodajcie resztę cukru.
Ogórki kroimy na plasterki. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dobrze mieszamy. Do warzyw wlewamy zalewę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie przekładamy sałatkę do słoików. Jeżeli w misce pozostanie zalewa rozlewamy ją równomiernie do wszystkich słoiczków. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut (od chwili zagotowania wody w garnku).
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.