- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Kruche ciasteczka migdałowo – czekoladowe
Posted By Ania On 29 stycznia 2008 @ 17:01 In ciasteczka | 7 Comments
Przepis na te ciastka znalazłam w starej książce “Ciasta, ciastka, ciasteczka”, trochę go zmodyfikowałam i chyba osiągnęłam niezły rezultat. Duże kawałki migdałów i czekolady doskonale komponują się z kruchością ciasteczek. Brązowy cukier nadaje im nieco miodowego posmaku. Znikają bardzo szybko :)
125 g masła
125 g margaryny
1/3 szklanki białego cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka sody
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki posiekanych migdałów
tabliczka gorzkiej czekolady posiekanej w drobną kostkę
Masło i margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier (biały i brązowy) oraz jajko. Miksujemy jeszcze przez chwilę aż składniki się połączą. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Ciasto wkładamy na 20 – 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blachę wykładamy pergaminem. Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki. Rozkładamy na blasze zostawiając niewielkie odstępy.
Pieczemy około 15 minut.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.