- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Ciastka kruche z dziurką przekładane powidłami

Posted By Ania On 30 stycznia 2008 @ 10:55 In ciasteczka | 22 Comments

Te ciastka piekę odkąd pamiętam. To były pierwsze kruche ciasteczka jakie upiekłam (jeszcze chodząc do podstawówki) i bardzo często wracam do tego przepisu. Przepis dostała moja mama od swojej bratowej Gosi. Ciastka figurowały pod nazwą “kocie oczka” ale jakoś nie pasowała mi do nich ta nazwa. Polecam, ciasteczka są pyszne i zawsze się udają. Zwykle piekę ciasteczka w kształcie kwiatków ale tym razem, z okazji zbliżających się Walentynek, upiekłam serduszka.

kruche-przekladane-powidlami1.jpg

 

CIASTKA KRUCHE Z DZIURKĄ PRZEKŁADANE POWIDŁAMI

 

700g mąki

3 jajka

100g  masła

100g  margaryny

2 opakowania cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

kilka łyżek powideł śliwkowych
 
Ze wszystkich składników zarabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można ciasto podsypać mąką przy wałkowaniu) i wykrawamy ciasteczka. W połowie ilości ciastek wykrawamy dziurkę. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Pilnujemy pod koniec pieczenia żeby ciastka nie były zbyt ciemne.Po ostygnięciu ciastka bez dziurki smarujemy powidłami i przykrywamy ciastkami z dziurką. Posypujemy cukrem pudrem.

 

kruche-przekladane-powidlami.jpg


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.