Ciasto bananowe

Zachęcona pozytywnymi opiniami na Wielkim Żarciu i faktem posiadania bardzo dojrzałych bananów upiekłam ciasto bananowe z tego przepisu . Ciasto wyszło miękkie i wilgotne. Lekko piernikowe i pachnące bananami. Na drugi dzień chyba lepsze niż zaraz po upieczeniu. Mnie jednak nie bardzo przypadło do gustu ale ma tyle pozytywnych opinii, że może Wam zasmakuje :)

ciasto-bananowe-008.jpg

 

CIASTO BANANOWE

 

100 g masła

100 g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 jajka

50 g mąki ziemniaczanej

150 g mąki pszennej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 obrane banany

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżeczki cynamonu

100 g czekolady

 

Banany kroimy w kostkę lub rozgniatamy widelcem. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub siekamy na drobne kawałki. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy masło. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Po wymieszaniu ciasta dodajemy do masy banany i czekoladę. Przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 1 godz. w temperaturze 180 stopni.

 

Wydrukuj przepis

ciasto-bananowe-012.jpg

3 komentarze

  1. 12 lutego 2008 o 21:51

    bananowe pyszności, i jeszcze z czekoladą!:)

  2. 13 lutego 2008 o 08:25

    Wyglada bardzo smakowicie ! :) Ja ostatnio robilam chlebek bananowo-cynamonowy nie wiedzac jaki bedzie smak, ale zaufalam i przekonalam sie ,ze jest pyszny. :)

  3. Ania
    14 lutego 2008 o 08:34

    Mnie jakoś te bananowe wypieki nie bardzo podchodzą. Ale ja to dziwna jestem :) ze słodyczy najbardziej lubię śledzia i sushi :)

Leave reply

*

Back to Top