- Na Miotle - https://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Grissini – włoskie paluszki chlebowe

Posted By Ania On 7 marca 2008 @ 20:47 In drożdżowe,na słono,pieczywo | 8 Comments

Grissini to chrupiące paluszki z ciasta chlebowego. Wywodzą się z kuchni turyńskiej, ale dziś znane są w całych Włoszech. Bywają różnej grubości od cienkich jak ołówek po grube i niezbyt równe. We włoskich piekarniach przygotowuje się grissini z resztek ciasta chlebowego i sprzedaje się je na wagę, a we włoskich restauracjach zawsze czekają na gości chlebowe paluszki grissini.

Moje grissini były niezbyt cienkie. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Doskonałe w towarzystwie wina i serów :)

grissini-031.jpg

 

GRISSINI

 

450 g mąki pszennej

25 g drożdży

1 jajko

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru

ok. 1 szklanki letniej wody

dowolne zioła i przyprawy (czosnek, bazylia, lubczyk, zioła prowansalskie)

2 łyżki mleka

1 żółtko

 

Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Gdy rozczyn drożdżowy zacznie rosnąć wlewamy go do dużej miski. Do rozczynu dodajemy mąkę, jajko, oliwę, zioła i sól. Wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania stopniowo wlewamy wodę. Ciasto ma być sprężyste i elastyczne. Gdyby ciasto było bardzo twarde można dodać więcej wody. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość porcjujemy je na równe kawałki. Ilość kawałków zależy od tego, jak długie i grube będą nasze grissini. Z ciasta formujemy niezbyt grube wałeczki. Układamy na blaszce wysypanej mąką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie smarujemy ciasto mlekiem rozmieszanym z żółtkiem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 175 stopni.

 

grissini-022.jpg

grissini-026.jpg


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.