- Na Miotle - https://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Kruche ciasteczka cytrynowe
Posted By Ania On 17 marca 2008 @ 09:07 In ciasteczka | 9 Comments
Jako, że wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne to moja kulinarna niespokojność się wzmaga. Dlatego aby ukoić ów niepokój postanowiłam upiec ciasteczka. Drobne, kolorowe i niezwykle wiosenne. No i oczywiście nie mogłam sobie odmówić największej przyjemności jaką jest malowanie kolorowym lukrem.
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny (lub limonki)
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać bardzo zimne masło i siekać nożem, aż powstaną drobne grudki, dodać żółtka, cukier, wanilie i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez minimum 60 minut. Zimne ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, lekko podsypując mąką. Wykrawać foremkami drobne ciasteczka. Piec 7 – 12 minut w zależności od wielkości ciasteczek w temperaturze 190 – 200 stopni. Ciastka zdejmujemy z blachy gorące, zaraz po upieczeniu.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.