No to malowanie lukrem rozpoczęte na dobre. Tym razem zupełnie świątecznie. Nowe foremki przeszły chrzest bojowy. No i oczywiście żabkom w wersji wielkanocnej nie mogłam się oprzeć, MUSIAŁAM upiec te śmieszne zielone stworki :).
20 dag masła
8 dag cukru
1 torebka cukru wanilinowego
1 żółtko
2 łyżki koniaku lub rumu
30 dag mąki pszennej
Masło utrzeć na kremową masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać z żółtkami i alkoholem. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schładzać około 2 godzin w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać drobne ciasteczka. Piec około 12 minut w temperaturze 175 stopni. Po ostudzeniu ciasteczka polukrować.
ale cudeńka :O
Wszystkie są piękne, ale żabki są najpiękniejsze :)))
żabki to moje debeściary :) zresztą nie tylko moje :)
Przecudne są te ciastka !!!! Chyba sie skusze i tez upieke . Co zrobic by lukier byl taki kolorowy ? Kupic taki mozna gotowy ? Aniu, te zabki mnie zachwycily :)
Kupiłam barwniki spożywcze w żelu, bardzo mocno barwi lukier i nie rozrzedza go.
I pomyśleć, że przed pierwszym upieczeniem żabek miałam opory czy w ogóle się do nich zabierać.
Dobrze,ze je zrobilas, bo sa przecudowne po prostu, Jak przyjde do domku pokaze je Synkowi :)
Śliczne! Uwagę Ireny również jako pierwsze przykuły żabki;-)
Tak się patrzę i patrzę i oczu oderwać nie mogę. Pozazdrościłam ci tych ciasteczek i ja też skuszę się na upieczenie ich. Jak mi wyjdą tak pięknie i kolorowo to się pochwalę :)
Żabki wymiatają :)
eliowska pochwal się koniecznie :)
Aniu zrobilam te ciasteczka, wyszly przepyszne, ale nie tak piekne jak Twoje, wiec ich nie zamieszczam na mojej stronce. Po za tym robilam je mając gorączke, wiec sobie wybaczam sama ;) Pozdrawiam cieplo.
Zamieść na stronce bo na pewno są fajne :)
Ciastka są fantastyczne. Kocham jak to mówi mój mąż ” cudować” na świeta, więc spróbuję je zrobić. Czy te barwniki w żelu bywają w supermarketach czy w jakimś sklepie specjalistycznym? I proszę powiedz. gdzie kupiłaś yakie cudne foremki żabek? Pozdrawiam Majka
Cos wspanialego! Ale juz za pozno na te zabawe u mnie ale trzymam pomysl na inny raz, no i mam tylko ciekle barwniki, musze poszukac w zelu. Gratuluje bo sa piekne, czym rozprowadzasz ten lukier i w jakich proporcjach go robisz?
przesliczne wszystkie te Twoje ciasteczka!
pozdrawiam serdecznie i wiosennie i zycze wesolych Swiat!
wesolych Swiat, pelnych ciepla, milosci i spokoju :)
Piękne ciasteczka, szczególnie żabki. I te intensywne kolory lukru. Mniam, aż mam ochotę jedno schrupać :)
Ja również życzę Wam wszystkim wesołych świąt :) Dziękuję, że odwiedzacie moją stronę. Pozdrawiam Was świątecznie.
Przyszłam się wyspowiadać :))) Jestem plagiatorem… Upiekłam, polukrowałam, sfociłam i u siebie opublikowałam. Fakt nie są tak piękne jak Twoje. Ale na usprawiedliwienie mam to, że lukrem bawiłam się pierwszy raz. Żabki postanowiłam zachować na inną okazję :))) Buziaki świąteczne :)))
eliowska – byłam oblookać Twoje dzieła – bardzo fajne ciasteczka Ci wyszły :) super :)
Och, jakie to jest cudowne…:-)
Nie bede sie powtarzac ze piekne bo piekne ;-)
Mam zato dwa pytania:
-gdzie mozna dostac TAKIE foremki (zabki i koszyczki)?
– gdzie sie kuopuje czarny barwnik? (eksperymentuje z kolorami na lukrze i nie tylko ale czarnego jak dotad nie uswiadczylam)
Ponieważ uprawiam zbieractwo foremek od bardzo dawna to niestety nie pamiętam skąd mam żabki i koszyczek. Barwniki kupuję w necie, to są spożywcze barwniki w paście lub żelu. Jest też czarny kolor.
Mam pytanie ile wychodzi tych ciasteczek, bo chcem zrobić na święta i nie wiem czy starczy?
Twoje ciasteczka wyglądają przepięknie. Wesołych świąt!!!
zależy jak dużych foremek użyjesz, mnie wyszły 4 blaszki ale żabki mają ok. 3 cm wielkości :)
To najlepsze ciasteczka jakie jadla w zyciu! znalazlam ten przepis w tatym roku i robilam je na swieta i sylwestra, upieklam je znow w tym roku, niestety… zostaly zjedzone w ciagu jednego dnia, dzisiaj pieke podwojna porcje, tym razem schowam przed domownikami :)
Ja też bardzo często korzystam z tego przepisu :).
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki