Przepis na paschę, na TĄ paschę, dostałam kilka ładnych lat temu od sąsiadki. Od pierwszego spróbowania tak nas zachwyciła swoim smakiem, że gości na świątecznym (Wielkanocnym i Bożonarodzeniowym) stole. Jest delikatna i kremowa, w sam raz słodka. Niech się schowają pod stół pseudopaschy robione z gotowego twarogu.
1/2 litra tłustego mleka
3 jajka
1/4 litra śmietany kremówki
laska wanilii
15 dkg cukru pudru
15 dkg masła
4 łyżki kakao
bakalie
Szklankę mleka zagotować z laską wanilii. Zostawić do wystudzenia. Przecedzić. Do dużego garnka o grubym dnie wlać mleko, mleko z wanilią, wlać śmietanę i wbić całe jajka. Wszystko dobrze wymieszać – jajka mają być połączone z mlekiem na jednolitą masę. Ogrzewać na małym ogniu (garnek najlepiej postawić na płytce) – często ale delikatnie mieszając – aż do wytrącenia się serka. Płyn nie może się gotować tylko lekko pyrkać. Wytrącanie serka zwykle trwa około 2-3 godzin. W przypadku braku cierpliwości i skrócenia czasu ogrzewania serek wychodzi jałowy i bez smaku. Po wytrąceniu serek przecedzić przez sitko wyłożone płótnem (albo gazą), dobrze odsączyć i wystudzić. Serwatkę zostawić. Serek zostawić na noc w lodówce.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodawać po łyżce serka – ciągle ucierając. Pod koniec ucierania dodać bakalie. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Serwetkę płócienną (albo gazę) zamoczyć w serwatce, wyłożyć nią naczynie, ułożyć warstwę ciemną i na górę białą. Przykryć końcami serwetki, wstawić na noc do lodówki.
Po wyjęciu udekorować. Ja zamiast bakalii dodaję tylko płatki migdałowe.
Jeszcze nigdy nie jadlam paschy, mysle ,ze czas najwyzszy zrobic samemu i sprobowac. No to moze na przyszle swieta wielkanocne :) Piekna ta Twoja pascha. :)
Pozdrawiam serdecznie.
Piękna, szukałam odpowiedniego przepisu na paschę te święta, ale to gotowanie i wytrącanie się trochę mnie przeraża :) Ale chyba się przełamię w końcu i spróbuję. A ze zwykłego pasteryzowanego mleka wyjdzie?
Przy pierwszym gotowaniu serka to stałam nad garem i zaklinałam żeby się serek udał :). Teraz (po kilku ładnych latach przygotowywania paschy) wiem , że podstawa to dobry garnek. Odkąd taki znalazłam to w zasadzie podczas dwugodzinnego gotowania mieszam serek kilka razy, nie przywiera do dna i pięknie się wytrąca :). A potem to już łatwizna :)
Ach, kusi Twoja pascha z własnoręcznie zrobionego sera! Jeszcze może zrobię na te Święta. Na razie zrobiłam z gotowego sera. Jest bardzo smaczna, ale oczywiście chowa się przy Twojej ;)
Aniu, skusiłam sie na Twoją paschę, przyznaję jest cudowna !
Jadłam po raz pierwszy i niespodziewałam się, że tak mi zasmakuje :)
Będę robić co roku
Faktycznie wytrącanie się serka to prostota przy dobrym garnku, ale dalej, wzięłam się za ręczne ucieranie masła z serem i nabawiłam sie trzech wielkich pęcherzy na dłoni :D
robisz to ręcznie ? czy jest jakaś odpowiednia przystawka do miksera ?
pozdrawiam
Ewa
Na początku swojej przygody z paschą ucierałam ją ręcznie w makutrze. Teraz mam duży, stacjonarny mikser (KA) i paschę ucieram, mieszadłem do ciasta, na wolnych obrotach. W zasadzie pascha uciera się sama, a ja tylko dorzucam łyżkę serka co jakiś czas.
No to pozostaje mi ucieranie ręczne :)
KA dalej w marzeniach
dzięki raz jeszcze
Zwykłym mikserem ręcznym też dasz radę. Tylko nie na maksymalnych obrotach :)
Z takiej ilości składników jak duża pascha wychodzi? Czy na 14-ście osób wystarczy? Może lepiej zrobić z podwójnej lub potrójnej porcji? Ania
Na 14 osób proponuje potrójną porcję :)
Dziękuję za odpowiedź. ania
Tradycja nakazuje przyrządzać paschę na Wielkanoc. Na Boże Narodzenie pierniki i makowce.
Trzymajmy się tradycji i nie mieszajmy w głowach młodszemu pokoleniu.
Z wielkim szacunkiem dla całej wspaniałej twórczości na tym blogu, pozostaję wierną fanką.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki