W poszukiwaniu idealnego przepisu na mini pączki z dziurką lub jak kto woli – doughnuts przeszukałam wszystkie książki kucharskie i internetowe zasoby. Jeżeli myślicie, że można w przepisach na mini pączki przebierać to jesteście w błędzie. Kilka przepisów znalazłam ale niestety większość to totalna porażka. Po kilku próbach znalazłam wreszcie – na instrukcji do doughnut maker zamieszczonej na jakiejś anglojęzycznej stronie – jeden przepis, z którego wychodzą puszyste i kształtne mini pączki. Ciasto jest dosyć rzadkie ponieważ przepis jest dostosowany do pieczenia mini pączków w doughnut maker – podobnym urządzeniu do gofrownicy.
przepis na 12 mini pączków
100 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 dużego rozbełtanego jajka
85 ml mleka
25 g rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
cukier puder do posypania
Do miski wsypujemy suche składniki. Dodajemy mleko, jajko, masło i esencję waniliową. Przekładamy ciasto do woreczka albo do rękawa cukierniczego napełniamy otwory w formie i pieczemy przez 2 – 3 minuty.
Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
:) Bardzo się cieszę z powrotu do „wyremontowanych” ;) mam nadzieję, że w nowej kuchni powstanie wiele wspaniałości. Niedługo spróbuję donatów, lecz z braku formy zrobię je jako małe kulki ;) zobaczymy jak wyjdą – pozdrawiam i jeszcze raz cieszę się z powrotu :)
Witam:)
Podoba mi sie Twoj blog i ciesze sie, ze jestes:)
Sliczne te paczki:)
Nareszcie jesteś!!! :)) bardzo, bardzo sie ciesze i witam po dlugiej przerwie :)
A pączki – dotany są przesliczne i apetyczne :)) Pozdrawiam cieplo.
Witaj po przerwie :)
Pączki z dziurką bardzo apetyczne, choć przyznam się, że ja wolą te tradycyjne z różaną konfiturą.
Kaja wróciła! A doughnuts śliczne :). I zaraz zraz, masz formę na nie?
Baaaardzo mi miło, że się cieszycie z mojego powrotu :). To bardzo przyjemne, że czekałyście na mnie i, że tu zaglądacie.
Formę do minipączków kupiłam na wyprzedaży w Plusie za 20 zł :).
Wiedziałam, że warto czekać! Piękne :)
pozdrawiam!
ciesze sie, ze sa nowe posty choc czekam rowniez na te hendmejdowe :). paczki wygladaja smakowicie, nie mam maszyny wiec moge ewentualnie ugryzc ekran ;) albo skorzystac z porady szwedzkiego szefa kuchni http://www.youtube.com/watch?v=mbs64GvGgPU&feature=related. pozdrawiam
He! Będe w tym tygodniu w okolicach plusów :D
Muszę spróbować sposobu szwedzkiego szefa kuchni :) Wydaje się bardziej zabawny niż monotonne nakładanie ciasta do formy :)
Malta już nie ma Plusów :(. U nas zlikwidowali, w ich miejsce będą Biedronki :(
Zaglądałam czasem do Ciebie, Aniu,a le dopiero teraz w pełni powróciłam na łono internetu i zaczynam komentować to i owo :) Np. takie pączuszki – cudo!
Super pączusie, kupłam sobie donaught maker na ebay-u, razem z przesyłką a Anglii około 120 zł. Nieduże urządzenie – jednorazowo piecze 6 mini donatów.
Pozdrawiam
Posiadam takie foremki silikonowe do piekarnika,tylko nie wiem w jakiej temperaturze piec i jaki czas na pieczenie będzie odpowiedni.Strasznie mnie kuszą te pączusie:)!Proszę o jakąś radę.Pozdrawiam
Nie wiem czy pączki z tego przepisu będą dobre do pieczenia w piekarniku. To ciasto jest dosyć luźne i przystosowane do tego żeby je piec w maszynie czyli jednocześnie z obu stron. Mam jednak też takie foremki do piekarnika więc spróbuję zrobić pączki w wersji „piekarnikowej” :)
Zakupiłam niedawno i jutro się biorę za wypiekanie donutów, ach.. już nie mogę się doczekać!:D
Ściskam
Maszyna zakupiona, teraz trzeba działać :))
To są pierwsze w moim życiu pączki! Wyszły super, zapach snuje się po całym mieszkaniu, a dzieci są zachwycone.Dzięki!
Przepraszam, a w jakiej temperaturze je pieczemy? Nigdy nie pieklam i kusi mnie wkoncu cos zaczac :)
Pączki z tego przepisu pieczemy w wypiekaczu do pączków, który sam rozgrzewa się do odpowiedniej temperatury, tak jak gofrownica.
Pączki z tego przepisu wychodzą bardzo smaczne, ale mam mały kłopot – nie chcą rosnąć, mimo podwojenia ilości proszku do pieczenia… Jakieś rady, pomysły? Czemu tak się dzieje?
Może wypiekacz do pączków słabo się rozgrzewa? Muszę sprawdzić jaką moc ma mój wypiekacz, bo mam dwie gofrownice i różnica w pieczeniu przy różnej mocy urządzenia jest bardzo duża.
Wyszły ekstra. Wcześniej robiłam inne, ale te są o wiele lepsze!
Jaką moc ma Twoje urządzenie?
1400W
Kupiłam urządzenie z mocą 650W, nie wiem czy się uda zrobić, by wyszły jak Twoje. Nie chcę marnować składników.
Pisałaś, że masz dwa urządzenia? Czy drugie ma znacznie inną moc?
Dla walczących z pszenicą: przepis daje radę także na mące żytniej 720, więcej mleka (ok 200ml) i już.
Donutownica 650 W – piec ok 4 min, jeśli jeszcze nie dojdą, to obrócić :-)
Smaczne!
ps. 200 ml mleka – oczywiście że na dwie porcje!
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki