Chińskie pączki youtiao

Pączki youtiao to rodzaj paluszków chlebowych, lekko słonych, smażonych na głębokim tłuszczu. W Chinach youtiao są spożywane na śniadanie jako dodatek do mleka ryżowego. U nas mogą być alternatywą dla chipsów i innych słonych przekąsek. Pyszne jako samodzielna przekąska albo w towarzystwie dipów.  
youtiao pączki chińskie_nm3

 

Chińskie pączki youtiao

 

200 ml wody

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej 720)

1/4 łyżeczki drożdży instant

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju roślinnego

olej do głębokiego smażenia

 

Ciasto możecie przygotować w maszynie chlebowej lub z pomocą miksera.

 

Maszyna do wypieku chleba:

Do maszyny wlewamy wodę i olej. Wszystkie suche składniki mieszamy i wsypujemy do maszyny. Maszynę ustawiamy na program do wyrabiania i do wyrastania ciasta (bez pieczenia!).

 

Mikser:

Suche składniki mieszamy, wsypujemy do miksera. Mieszamy ciasto na wolnych obrotach dodając wodę. Chwile wyrabiamy i na końcu dodajemy olej.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką. Z pomocą wałka, albo ugniatając rękami, formujemy prostokąt o grubości 1 cm. Ciasto tniemy na prostokąty o wielkości 3 cm x 10 cm.  Nakładamy na siebie dwa kawałki ciasta i zlepiamy je w środku, wzdłuż dłuższego brzegu, z pomocą trzonka od drewnianej łyżki.

 

youtiao pączki chińskie_nm4

 

Uformowane pączki odstawiamy jeszcze na 15 – 20 minut żeby trochę podrosły.

Youtiao smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Skorzystałam z przepisu pochodzącego ze strony mykitch3n

.

Wydrukuj przepis

youtiao pączki chińskie_nm2

youtiao pączki chińskie_nm1

One comment

  1. 24 lutego 2015 o 17:55

    Jakie fajne! Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pączków

Leave reply

*

Back to Top