Ostatnio baaardzo polubiłam wypieki z drożdżowego ciasta. Dzisiaj polecam cukrowe świderki. Przepis znalazłam w książce „Wypieki i słodycze w domowej kuchni„. W oryginalnym przepisie jest dodatek skórki cytrynowej, z której zrezygnowałam oraz cukier waniliowy, który zastąpiłam prawdziwą wanilią. Do posypki cukrowej dodałam cynamon jakoś bardziej mi pasował do tych świderków niż skórka z cytryny.
4 dag świeżych drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag masła
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
50 dag mąki
Posypka cukrowa:
3 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka cynamonu
Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczka cukru pudru i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. W czasie gdy drożdże rosną ucieramy masło z resztą cukru pudru na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy sól, jajka i wanilię. Wszystko dobrze miksujemy. Następnie dodajemy mąke i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy mikserem około 5 minut na wolnych obrotach. Przekładamy ciasto na stolnice i przez chwilę wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie przylepiać się do stolnicy. Odstawiamy ciasto na 15 minut.
Dzielimy ciasto na 8 części. Z każdej części toczymy wałeczek długości około 30-35 cm. Cukier kryształ z cynamonem mieszamy i w takiej mieszance obtaczamy każdy wałeczek. Obtoczony wałeczek składamy na pół i dwukrotnie skręcamy. Uformowane świderki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Pieczemy 15-20 minut aż świderki nabiorą ładnego złotego koloru.
Wyglądają pysznie :). Cynamon, wanilia… Mniam :)!
Wypieki drozdzowe zawsze byly, sa i podejrzewam, ze pozostana moimi ulubionymi. Patrze na Twoje zdejcia i czuje jak wspaniale pachna te swiderki :)
Jakie cudne są te świderki! :)) Zapisuję przepis :)) Pozdrawiam ciepło!
Dziękuję :) Następnym razem dodam jednak więcej cynamonu to cukrowej posypki.
nieustajaco zachwycam sie perfekcja wykonania, plecony koszyk z ciasta mnie powalil, pamietam tez dobrze zeszloroczne zabki :)
a ja pewnie z skorki cytrynowej nie zrezygnuje :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki