Do wypieku tych mini babeczek wykorzystałam przepis na Babkę Piaskową podany przez sylwię18 z forum cincin. Zamiast dużej piaskowej baby upiekłam malutkie babeczki. Babeczki są naprawdę mini :) Mają 2,5 cm średnicy – idealnie na jeden kęs. Jednak smak babeczek mnie nie zachwycił. Są puszyste i miękkie ale dla mnie zbyt wyraźnie wyczuwalny jest smak mąki ziemniaczanej. Ale spróbujcie, może Wam będzie smakowała…
5 jajek
12 łyżek cukru
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do ostygnięcia. Całe jajka ubijamy z cukrem, z pomocą miksera, na puszystą masę. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy. Do ubitej masy dodajemy po łyżce mąki i delikatnie mieszamy – już bez użycia miksera. Gdy składniki się połączą cienkim strumieniem wlewamy do ciasta rozpuszczoną margarynę. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 1 godz. Czas pieczenia zależy od kształtu formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
smak nie zachwycił
ale wygląd to one mają przeuroczy :-)
mini mini
No smak mnie rozczarował:( . Ale foremka jest super :) Muszę spróbować z innym ciastem :)
Jakie cudne maleństwa :) Sa piękne i bardzo, bardzo kuszące :)
przeurocze są :0) szkoda ze jednak smak nie ten…
Wiecie, dziewczyny na forum, z którego pochodzi przepis chwalą sobie tą babkę. Mnie jakoś nie bardzo podeszła…
Hmm.. może następnym razem wyjdą?:)
Jakie slodkie :) Rewelacyjne :))
jakie śliczne!
Ale przynajmniej pięknie wyglądają:))
Nie znam smaku, ale wyglądają uroczo! :))
Swietne minibabeczki. Dobry pomysl na wykorzystanie w ten sposob przepisow na keksy i babki.
Piszę ten komentarz, bo zaczęłam prowadzić bloga, na którego serdecznie zapraszam, bo słowa, które tam umieściłam, w pierwszej, powitalnej notce, odnoszę się również do Pani.
http://sonciowatekucharzenie.blogspot.com/
Jest pani wirtuozką wypieków i robi wspaniałe zdjęcia.
Dziękuję bardzo za miłe słowa i z pewnością zajrzę na Twoją stronę :)
z najprostszej rzeczy potrafisz cudo zrobić !!!!
uwielbiam babkę piaskową :D
Skąd ta foremka? Babeczki są prześliczne :)
To forma silikonowa, kupiłam ją w jakimś markecie.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki