Kto powiedział, że koreczki mają być tylko 'na słono’? Koreczki – mini torciki z kremem czekoladowym to moja propozycja na karnawałowe przyjęcie :). Bardzo wygodne – nie wymagają używania talerzyków i sztućców – co eliminuje zmywanie :). W zasadzie można je przygotować z dowolnego ciasta i przekładać ulubionym kremem. Bazą dla moich koreczków jest biszkopt, a przełożyłam je kremem czekoladowym z przepisu na 'Ciasto bardzo czekoladowe’.
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Dno dużej blachy wykładamy pergaminem (koniecznie!). Pergamin nie powinien zachodzić na ścianki bo ciasto jest bardzo delikatne i nadmiar pergaminu sprawi, że będzie nierówne na brzegach.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając (łyżką!) dodajemy do masy jajecznej.
Ciasto wykładamy na pergamin, wyrównujemy tak aby warstwa ciasta miała jednakową grubość (około 1 cm) na całej powierzchni. Pieczemy 10 – 15 minut. Po 10 minutach sprawdzamy ciasto gdy jest gotowe lekko zarumieni się na brzegach.
Wyjmujemy biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia. Delikatnie za pomocą noża oddzielamy ciasto od brzegów blaszki. Wyjmujemy ciasto, przewracamy ’ do góry nogami’ kładąc je na ściereczkę. Delikatnie usuwamy pergamin. Ważne jest aby zdjąć pergamin z ciasta, a nie ciasto z pergaminu bo ciasto jest tak delikatne, że może się połamać!!!
Z podanych proporcji upieczemy jeden biszkopt w dużej blaszce. Jeżeli chcemy przygotować 2 biszkopty to trzeba ciasto na każdy biszkopt przygotować oddzielnie. Czyli biszkopt z jednej porcji wkładamy do piekarnika i w czasie gdy się piecze przygotowujemy biszkopt z drugiej porcji ciasta. Przygotowane, surowe ciasto nie może stać i 'czekać na upieczenie’ bo opadnie i biszkopt nie będzie puszysty.
Biszkopt z tego przepisu doskonale nadaje się na roladę :)
Biszkopt smarujemy kremem i składamy tak aby powstały 4 lub 5 warstw ciasta. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki (najlepiej na noc) – takie leżakowanie w lodówce sprawi, że krem dobrze połączy warstwy biszkoptowe i całość nie będzie rozjeżdżać się przy krojeniu. Ciasto kroimy w kostkę, w każdy koreczek wbijamy wykałaczkę.
Urocze! Rzeczywiście słodkie koreczki to wspaniały pomysł:) Pzdr Aniado
śliczne
Fajna alternatywa dla oklepanych wytrawnych koreczków!
ojejj karnawal.. faktycznie, dzieki za przypomnienie…przez ten natlok podrozy zupelnie o nim zapomnialam:) a koreczki przepiekne:)
ps. inspirujesz mnie:) jestes super:)
świetny pomysł!
i lepsze niż na słono, bez wątpienia. :)
Miło mi, że koreczki się podobają.
W sklepach można dostać takie małe 'urządzonka’ do wykrawania koreczków w różnych kształtach. Ja wykrawałam część koreczków właśnie taką foremką do koreczków. Te, koreczki które załapały się w kadr kroiłam nożem :)
Super pomysł na takie ciacho na raz,przy zrobieniu kilku rodzajów takich koreczków każdy ma możliwość na spróbowanie każdego z ciast,bez większego poczucia obżarstwa : )
Prześliczne. Świetny pomysł.
rewelacyjny pomysł!
taki arcykreatywny ;]
Wow, jakie cudeńka! Idealne na przyjęcie :)) Małe słodkości na jeden kęs:)
Pozdrawiam Aniu:)
Bardzo dobry pomysł!
W ogóle masz CUDOWNE pomysły!
dodaję do linków.
pozdrawiam.
Świetny pomysł! szczególnie na party dla dzieci, bo rączki mają wtedy czyste.
Pozdrawiam, Jagodzianka.
Masz zawsze rewelacyjne pomysły, wygląda smakowicie … podziwiam !:)
Super! nigdy nie przepadałam za koreczkami, ale teraz na pewno zmienię zdanie:) gdzie można kupić takie fajne parasolki?
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki