Ta babka to coś dla amatorów wypieków z mąki kukurydzianej. Zdecydowanie lepsza po wystudzeniu niż jedzona tuż po wyjęciu z pieca. Dosyć zbita, ale jednocześnie delikatna i lekko piaskowa – tej piaskowej struktury nadaje babce mąka kukurydziana.
100 g bardzo miękkiego masła
1 szklanka cukru
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mocnego alkoholu (koniak, rum)
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżeczki esencji waniliowej
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy esencję waniliową i po jednym jajku. Kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy gdy dodane poprzednio całkowicie połączy się z masą. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Do mąki dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę łączymy z masą jajeczną i ucieramy aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Pod koniec ucierania dodajemy alkohol.
Ciasto przekładamy do keksówki (11 cm x 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Skórkę cytrynową możecie zastąpić skórką z pomarańczy, a esencję waniliową ziarenkami laski wanilii.
Patchworkowe podkładki, które widać na zdjęciach uszyłam sama i można je zobaczyć TU.
delikatna, pięknie wyrośnięta.
podoba mi się. a akurat mam mąkę kukurydziana na zbyciu xd
mniami :)
Jakie ładnie, apetyczne zdjęcia :)
I podobają mi się bardzo podkładki, które zrobiłaś. Kłaniam się w pas, bo ja nie mam do szycia talentu i podziwiam, jak ktoś potrafi to tak ładnie zrobić.
Piekne zdjęcia, smakowita babeczka, a podkładki wspaniałe! Masz talent Aniu!:))
Czy wiesz,że wszystkie wypieki, które od Ciebie dostałam poszły migiem? Były przepyszne! Mniam:) Dziękuję :*
Cieszę się, że Wam smakowały ciasteczka :)
Babeczka supe! Jako miłośniczka mąki kukurydzianej nie przepuszczę takiej okazji. Wypróbuję na 100% ;]
Dziekuje ze nie zamiescilas nic z rabarbarem:)) na wiekszosci blogow sa ciasta z rabarbarem ktorego nie lubie..pozdrawiam i wciaz czekam na tajemny przepis na biszkopt;)
no to jutro będę pichcić! (:
JEST PRZEPYSZNA! ;]
Właśnie szukałam takiego przepisu na kukurydziany wypiek dla alergika. Myślisz, że wytrzyma ono dodatek owoców czy otrzymam wzorcowy zakalec?
Powinno wytrzymać :) Gdyby owoce były bardzo soczyste (truskawki) to spróbuj je obtoczyć przed dodaniem do ciasta w mące kukurydzianej.
Aniu! czekam na twoje nowe przepisy! co sie dzieje? tesknie juz!
pozdrawiam serdecznie
Nie mam czasu ostatnio na nic :) Byłam kilka dni nad morzem, teraz przygotowuję rzeczy (ciągle przy maszynie) na Jarmark Świętojański, w najbliższym czasie czeka nas przeprowadzka sklepu do nowej siedziby (więc malowanie i drobny remont na „nowym”). Ale w kuchni też ciągle działam tylko nie ma już czasu na zdjęcia. Poprawię się w przyszłym tygodniu :) .
a ja mam pytnie, czy z pdodatkiem kakao będzie równie pyszna? :)
Nie piekłam tej babki z kakao :) ale spróbuj i powiedz jak wyszło :)
Upiekłam, jest pyszna :)
ale dałam otartą skórkę z całej cytryny oraz jej sok, zamiast alkoholu – jest teraz wyraziście cytrynowa :)
Bardzo fajny pomysł z tym sokiem cytrynowym :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki