Pierwszy raz jadłam to ciasto na spotkaniu dla rękodzielniczo zakręconych, które było w KULKOWIE . Upiekła je Basia (balik). Pierwszy zjedzony kawałek od razu podbił moje serce :). Po kolejnym spotkaniu z Basią i Jej ciastem poprosiłam o przepis. To ciasto kokosowe jest naprawdę pyszne, biszkopt jest puszysty i bardzo delikatny, masa kokosowa w sam raz słodka. W oryginale ciasto pieczone jest na blaszce i polewane czekoladą, ja wycięłam z ciasta mini torciki, wierzch masy kokosowej posmarowałam masą z gorzkiej czekolady i śmietany, a całość polałam czekoladą mleczną. Polecam nie tylko wielbicielom kokosu :).
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
250 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 g masła
Masa czekoladowa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kremówki
Na polewę:
2 tabliczki czekolady (dowolny smak)
Białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Ubita masa powinna być sztywna, jasna i puszysta. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko do miski. Sypkie składniki łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając (nie mikserem!).
Biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
Przygotowujemy masę kokosową. 2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Gdy mleko się zagotuje wsypujemy kokos i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Masę kokosową mieszamy od czasu do czasu żeby nie przywarła do dna. Po 20 minutach dodajemy masło. W pozostałym (0,5 szklanki) mleku rozprowadzamy budyń śmietankowy (nie trzeba dodawać cukru nawet gdy sposób przygotowania na opakowaniu to zaleca) i wlewamy do masy kokosowej. Intensywnie mieszamy do chwili aż masa zacznie się gotować. Zostawiamy do ostudzenia.
Zimną masę wykładamy na wystudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzamy na cieście. W kąpieli wodnej (albo w mikrofalówce) rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady i wylewamy na ciasto.
Ja po rozsmarowaniu masy kokosowej na biszkopcie wycięłam z ciasta małe krążki. Gorzką czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i do gorącej czekolady wlałam kremówkę. Mieszałam czekoladę ze śmietaną aż utworzyła się gęsta masa. Masę czekoladową rozsmarowałam cienką warstwą na masie kokosowej. Po całkowitym wystygnięciu masy czekoladowej całe ciastko polałam roztopioną, gorącą czekoladą.
och znam je :) Pyszności :) Uwielbiam kokos :)
kocham kokos. jutro zabieram się do pieczenia
Szaleństwo ten okrągły kształt!
Czaiłam się na takie ciasto.
Ale smak na noc!
pozdrawiam
bosko wyglądają :)
Uwielbiam to ciasto! :)
Prawdziwie kokosowe i z czekoladą to dla mnie wspaniały duet. Jedno z pierwszych ciast,które piekłam. Pyszności:).
Aniu, głos oddany:)
Pozdrawiam ciepło :*
dziękuję za głos :)
Uwielbiam kokos w polaczeniu z czekolada. Na pewno by mi to ciasto smakowalo:)
osz wygląda bosko! pyszne musi być :)
Wow! ależ musi smakować!
Mniam! Mniam! Lecę zaraz piec takie ciacho!
Pozdrowienia dla Ciebie i Balik!
Czy mogłabyś podać rozmiar blaszki, w której był pieczony biszkopt? Ciasto wygląda tak smacznie, że muszę je dziś popełnić!
piekłam w blaszce 26 x 35 cm
Dziękuję!
!!! marzę o takim… :)
Wygląda rewelacyjnie :)
a co z tą kremówką? bo ciasto wyglada pycha i chcialabym zrobic.
Na dole przepisu jest o kremówce: Gorzką czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i do gorącej czekolady wlałam kremówkę. Mieszałam czekoladę ze śmietaną aż utworzyła się gęsta masa..
Dziękuje bardzo za szybką odpowiedz znaczy sie za szybkie dopisanie w przepisie o smietanie bo wczesniej nic nie bylo mowy ale bardzo dziekuje jutro bede robila.pozdrawiam
przepraszam było napisane tylko ja slepa tego nie zauwazylam jeszcze raz bardzo przepraszam
Nic nie szkodzi :) W nawale świątecznych prac wszystko się może zdarzyć :)
Tabliczka czekolady tzn. ile gramowa?
Zwykła 100 g.
Dziękuje, bo przebywam w Anglii i miałam do wyboru 100, 125 i 200gramowe i zwątpiłam :)
Ciasto gotowe i niestety jak dla mnie ta podwójna dawka czekolady na wierzch kompletnie je zrujnowała :( Mam nadzieję, że jak ciasto się przegryzie przez noc będzie lepiej, bo poza tym ciasto jest pyszne. Biszkopt dobry (choć następnym razem chyba też zmniejsze nieco proporcje, bo jak dla mnie mógłby być cieńszy), masa kokosowa jest zachwycająca! Naprawdę smak podobny do bounty. Niestety zrobiłam i masę czekoladową na to i polewę z rozpuszczonej czekolady i już wiem, że następny raz na kokos będzie tylko cieniutka warstwa polewy :)
Nie mniej jednak przepis bardzo polecam
Wygląda pięknie.
Jaka to ma być mąka??:)
pszenna :)
ANIU ciacho upieczone, wyszło super,smakuje bosko – niebo w gębie :) Przepis i Twój blog rozpropagowany na maxa jako załącznik do przepisu :) Jutro będę lukrować pierniczki.
DZIĘKI WIELKIE że Jesteś!!! Pozdrawiam cieplutko i słodziutko – Basia
Super, cieszę się że ciasto się udało :) I powodzenie w lukrowaniu. Ja dzisiaj upiekłam nową porcję pierników i też jutro lukruję :)
Wyjęłam właśnie ciasto z piekarnika i spróbowałam je. Wyszło jakieś suche. Chyba zrobiłam coś źle. Czy nie powinno tam być jakiejś margaryny czy może po połączeniu warstw nabierze smaku?
Dół ciasta to biszkopt. Nie ma w nim dodatku tłuszczu. Jeżeli wyszedł zbyt suchy to przyczyną może być zbyt długie pieczenie albo włączony termoobieg w piekarniku.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki