Chociaż słońce bardzo nieśmiało przegania zimę to Wielkanoc już się zbliża wielkimi krokami. Z tej okazji proponuję Wam mało czasochłonny mazurek :). Mazurek jest prosty w przygotowaniu, jego bazą są suche wafle. Mazurek ozdobiłam białą i gorzką czekoladą – kratki na waflu potraktowałam jak kanwę i czekoladą 'wyszyłam’ na mazurku świąteczny wzorek.
2 suche wafle
250-300 g suszonych moreli (wybierzcie miękkie i mięsiste)
100 g płatków migdałowych
1/2 szklanki soku ze świeżych pomarańczy
czekolada do dekoracji
Morele kroimy na niewielką kostkę , zalewamy sokiem z pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu. Morele trzeba mieszać bo łatwo się przypalają. Gdy morele wchłoną sok i będą miękkie miksujemy je blenderem na gładką masę. Gdyby morele były za kwaśne można je dosłodzić cukrem pudrem lub odrobiną miodu. Do masy morelowej wsypujemy migdały i mieszamy aż się dobrze połączą z masą. Ciepłą masą smarujemy wafla, warstwa masy morelowej powinna mieć około 1 cm. Przykrywamy drugim waflem i dociskamy. Mazurek przykrywamy deską do krojenia i obciążamy żeby wafle dobrze przylgnęły do masy.
Mazurek możemy udekorować czekoladą. Ja roztopiłam po 1/2 tabliczki białej i gorzkiej czekolady. Czekoladę przełożyłam do rożka z pergaminu i wycisnęłam z czekolady świąteczny wzorek.
Mazurek kroimy na malutkie kawałki (najlepiej kwadraty o boku 2-3 cm).
Kurcze, zachwycilam sie tym pomyslem z haftem wafelkowym :)
Aniu PRZEPIĘKNY!!!!!!!!!!!!!!
dziękuję, dziękuję :))
Boski pomysł! :))
Aniu, u Ciebie już tak pięknie wiosennie :)
Pozdrawiam serdecznie.
Wiosennie bo słońce już cieplejsze i w ogródku można zacząć prace :)
No genialny pomysł z tym „haftem” ^^ wart opatentowania :)
Pozdrawiam!
Idealnie wyhaftowany. A te morele to jest to.
przepiękny
Wow, jestem pod wrazeniem. Swietny pomysl na dekoracje mazurka :)
piękna dekoracja :)
cudny :D
Zapowiada się genialnie, na pewno wypróbuję :)))
Mój Synko zakochał sie w króliczku:)
ale super!
O rety!!!!!!! Przepięknie to wygląda, a jakie proste w wykonaniu. Na pewno wypróbuję w tym roku :)
świetnie wygląda :)
Aniu, genialny pomysl! Wielki szacunek!
piękna dekoracja! :)
PIĘKNY !!! genialny pomysł :) Aż szkoda by było pokroić takie cudo :)
Mmmmm właśnie robię, nie dotrzyma do Wielkanocy, zjem zaraz natychmiast cały
A czy morele suszone są z siarką czy suszone na słońcu?
To zasadniczo wpływa na smak ;)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki