Mazurek to chyba najgorsze ciasto do fotografowania :). Taki mało atrakcyjny plaskacz, a wymęczył mnie strasznie. Miałam do niego dwa podejścia i odpuściłam. Lepiej nie będzie. Przygotowanie mazurka było o wiele łatwiejsze :). Tak właściwie to poszłam na łatwiznę i zamiast ugotować masę toffi od podstaw, wykorzystałam krówki. Trzeba sobie czasem ułatwiać życie tym bardziej, że skaczę po kuchni na jednej nodze, wspierając się o kulach :). Za to pierwsze dni unieruchomienia wykorzystałam na łuskanie orzechów laskowych, które dodałam do mazurka.
250 g mąki
125 g zimnego masła
85 g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
masa:
400 g krówek
50 g masła
1/4 szklanki mleka
1 1/2 szklanki orzechów laskowych, grubo posiekanych
3 białka
1 szklanka cukru pudru
Mąkę z cukrem pudrem i solą wysypujemy na stolnicę. Do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki siekamy nożem aż utworzą się drobne grudki. Dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 0,4 cm i ciastem wyklejamy średnią blaszkę. Ciasto dziurkujemy widelcem żeby podczas pieczenia nie powstały pęcherze powietrza. Ciasto, w czasie pieczenia, możecie obciążyć żeby było równe i płaskie. Można to zrobić wykładając na ciasto pergamin i wysypując fasolę. Ja obciążam monetami jedno i dwu groszowymi, w czasie pieczenia monety się nagrzewają i ciasto jest równo upieczone. Pieczemy ciasto ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Krówki, mleko i masło wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gładka i aksamitna wsypujemy orzechy. Mieszamy dokładnie żeby orzechy dokładnie obtoczyły się w masie krówkowej. Ciepłą masę wykładamy na podpieczone ciasto. Równo rozsmarowujemy, jeżeli masa klei się do łyżki posmarujcie łyżkę tłuszczem, wtedy łatwiej będzie wyrównać masę.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wykładamy na masę krówkową. Całość wkładamy do piekarnika na 30 – 40 minut, traktując ciasto jak bezę czyli nie wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika. Wystarczy 120 stopni, ale pilnujcie aby beza nie była zbyt brązowa.
Po wystudzeniu można mazurek ozdobić gorzką czekoladą lub posiekanymi orzechami.
Współczuję tego częściowego unieruchomienia. Mazurek wbrew zapowiedziom, prezentuje się na zdjęciu bardzo apetycznie. Ta cienka warstwa bezy na krówce to istne szaleństwo. Skorzystam z Twojego pomysłu i tak wykończę mój mazurek kajmakowy. Cuda masz w tej rękodzielni. Pozdrawiam :)
A ja chyba odgapię na święta Twoją galaretkę na pasztet :)
Bardzo mi się podoba ten mazurek i ładnie wygląda na zdjęciach:)
Ja nie lubię fotografować… tortów ;)
Pozdrowienia Aniu:*
Torty są fajne do fotografowania :) Takie 3D :).
Mazurek, mazureczek, mazuruniek. Uwielbiam! Najbardziej z kajmakiem, krówkami, orzechami…
:))))))
Fajny i szybki przepis, chyba się skuszę ale można też zamiast krówek użyć gotowej masy toffi jest w takich samych puszkach jak mleko kondensowane? Na dużą blachę to z dwóch porcji?
Można użyć gotowca :) Na dużą blachę z dwóch, albo z półtora porcji :)
Pysznie wygląda! :) Chciałabym zjeść kawałeczek :)
och, wygląda pięknie. podoba mi się ten wierzch bezowy :]
Kajmak kupiony, jutro będę robić :))
Ha, więc okiełznałaś bestię:) Ten chrupki wierzch wygląda bardzo apetycznie… aż się obśliniłam i zachciało mi się zrobić bezy:)
W tym roku zrobiłam 3 mazurki: bakaliowy z toffi z krówek, czekoladowy z migdałami i kajmakowy. Wersja mini 3 w 1 na zdjęciu. [image=003.jpg]
Pierwszy komentarz ze zdjęciem :) Ale fajnie :)Mazurki super :)
Nie omieszkałam przetestować, Aniu. Dziękuję :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki