Dżem z pomidorów

Długo się zastanawiałam nad zrobieniem dżemu z pomidorów. Szczerze mówiąc wyobrażałam sobie, że smak dżemu będzie połączeniem smaków ketchupu i chutney’a, a za jednym i drugim nie przepadam. Ale ciekawość smaku zwyciężyła i zrobiłam! Dżem jest bardzo smaczny, kwaskowy z cynamonowym aromatem. Do dżemu dodałam pektyny i jest to warunek żeby dżem smakował jak dżem, a nie jak przecier pomidorowy z cukrem. Pektynę kupicie w sklepach ze zdrową żywnością, w sklepach internetowych, bywa czasem w marketach na stoisku z galaretkami i budyniami oraz na stoiskach z produktami do wyrobu win.

dżem z pomidorów_nm4 

DŻEM  Z  POMIDORÓW

 

1,5 kg pomidorów (ja użyłam pomidorów rzymskich, bardzo dojrzałych)

1 szklanka cukru

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka świeżego, startego imbiru

sok z 1 cytryny (jeżeli lubicie mocno słodkie dżemy to można dodać sok z połówki cytryny)

pektyna (używamy według przepisu na opakowaniu, bo pektyna ma różną moc)

 

Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Do szerokiego rondla wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy syrop cukrowy. Gdy cukier się rozpuści wsypujemy pomidory i smażymy na wolnym ogniu. Gdy pomidory się rozpadną, a skórka oddzieli się od miąższu, dodajemy imbir i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą pulpę pomidorową przecieramy przez sitko żeby pozbyć się skórek i pestek. Przetarty dżem przelewamy do rondla, dodajemy sok z cytryny i smażymy jeszcze pół godziny. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy roztwór pektyny i cynamon.

Jeżeli nie macie pektyny trzeba dżem gotować dłużej, ale im więcej wody odparuje tym bardziej będzie wyczuwalny posmak ketchupu.

Gorący dżem przelewamy do słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy grubym ręcznikiem albo kocem. Jeżeli chcecie można dżemy zapasteryzować.

 

Wydrukuj przepis

dżem z pomidorów_nm2

dżem z pomidorów_nm3

10 komentarzy

  1. 1 września 2013 o 09:26

    interesujace szkoda ze juz nie mam pomidorow.

  2. 1 września 2013 o 12:44

    Tego się nie spodziewałam! Pierwszy raz widzę taki dżem i ciekawi mnie jego smak ;>

  3. 1 września 2013 o 16:25

    Między innymi dlatego pomidor jest w UE owocem, aby można było z nich robić dżemy ;) Nie próbowałam nigdy nawet, jestem bardzo ciekawa smaku. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

  4. 3 września 2013 o 09:00

    jest fantastyczny i smakuje booosko ♥♥♥

  5. 3 września 2013 o 20:30

    pięknie wygląda i w cale nie wygląda jak z pomidorów

  6. 3 października 2013 o 07:23

    bardzo ciekawy przepis :_)))

  7. Agata
    2 października 2014 o 10:17

    Aniu, a czy zamiast pektyny może być agar?

    • Ania
      2 października 2014 o 10:43

      Nie próbowałam, ale poczytałam w necie i faktycznie można pektynę zastąpić agarem. Nie mam jednak pojęcia w jakich proporcjach.

      • Agata
        2 października 2014 o 11:25

        Nie widziałam opakowania (mam tylko info telefoniczne od teściowej) i nie wiem czy tam są jakieś proporcje. Jednak, o ile z galaretkami i innymi tego typu rzeczami przeznaczonymi do spożycia od razu można poeksperymentować, o tyle z przetworami nie za bardzo… trochę szkoda. Chyba poszukam pektyny. Ostatecznie kupię w sieci.

      • Agata
        2 października 2014 o 11:31

        Poza tym te wodorosty mnie odstraszają :D

Leave reply

*

Back to Top