Długo się zastanawiałam nad zrobieniem dżemu z pomidorów. Szczerze mówiąc wyobrażałam sobie, że smak dżemu będzie połączeniem smaków ketchupu i chutney’a, a za jednym i drugim nie przepadam. Ale ciekawość smaku zwyciężyła i zrobiłam! Dżem jest bardzo smaczny, kwaskowy z cynamonowym aromatem. Do dżemu dodałam pektyny i jest to warunek żeby dżem smakował jak dżem, a nie jak przecier pomidorowy z cukrem. Pektynę kupicie w sklepach ze zdrową żywnością, w sklepach internetowych, bywa czasem w marketach na stoisku z galaretkami i budyniami oraz na stoiskach z produktami do wyrobu win.
1,5 kg pomidorów (ja użyłam pomidorów rzymskich, bardzo dojrzałych)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
sok z 1 cytryny (jeżeli lubicie mocno słodkie dżemy to można dodać sok z połówki cytryny)
pektyna (używamy według przepisu na opakowaniu, bo pektyna ma różną moc)
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Do szerokiego rondla wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy syrop cukrowy. Gdy cukier się rozpuści wsypujemy pomidory i smażymy na wolnym ogniu. Gdy pomidory się rozpadną, a skórka oddzieli się od miąższu, dodajemy imbir i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą pulpę pomidorową przecieramy przez sitko żeby pozbyć się skórek i pestek. Przetarty dżem przelewamy do rondla, dodajemy sok z cytryny i smażymy jeszcze pół godziny. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy roztwór pektyny i cynamon.
Jeżeli nie macie pektyny trzeba dżem gotować dłużej, ale im więcej wody odparuje tym bardziej będzie wyczuwalny posmak ketchupu.
Gorący dżem przelewamy do słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy grubym ręcznikiem albo kocem. Jeżeli chcecie można dżemy zapasteryzować.
interesujace szkoda ze juz nie mam pomidorow.
Tego się nie spodziewałam! Pierwszy raz widzę taki dżem i ciekawi mnie jego smak ;>
Między innymi dlatego pomidor jest w UE owocem, aby można było z nich robić dżemy ;) Nie próbowałam nigdy nawet, jestem bardzo ciekawa smaku. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
jest fantastyczny i smakuje booosko ♥♥♥
pięknie wygląda i w cale nie wygląda jak z pomidorów
bardzo ciekawy przepis :_)))
Aniu, a czy zamiast pektyny może być agar?
Nie próbowałam, ale poczytałam w necie i faktycznie można pektynę zastąpić agarem. Nie mam jednak pojęcia w jakich proporcjach.
Nie widziałam opakowania (mam tylko info telefoniczne od teściowej) i nie wiem czy tam są jakieś proporcje. Jednak, o ile z galaretkami i innymi tego typu rzeczami przeznaczonymi do spożycia od razu można poeksperymentować, o tyle z przetworami nie za bardzo… trochę szkoda. Chyba poszukam pektyny. Ostatecznie kupię w sieci.
Poza tym te wodorosty mnie odstraszają :D
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki