Odwiedzając bloga Doroty natknęłam się na ciastka cranberry noel . Już dawno miałam je ochotę upiec. Dzisiaj wreszcie się dokonało! Oto super kruche, zmodyfikowane ciasteczka. Bez żurawiny za to z dodatkiem płatków migdałowych. Kokosowa otoczka na brzegach jest pyszna :)
220 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
1/2 szklanki płatków migdałowych
ok. 100 g wiórków kokosowych
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, wanilię i sól. Do masy stopniowo wsypujemy mąkę. Dodajemy orzechy i płatki migdałowe. Krótko mieszamy. Z ciasta formujemy dwa wałki o średnicy ok. 4 cm. Wałki lekko zwilżamy wodą i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Zimne ciasto kroimy na plasterki ok. 0,5 cm. Pieczemy na papierze do pieczenia około 12 minut lub do momentu aż brzegi będą się rumienić.
Cudowne!!! :)
Jak zwykle piekne zdjęcia i dopracowane ciastka :)
pzdr
Dzięki :) Ale z tym dopracowaniem to bym nie przesadzała, zrobiłam te ciastka tak szybko jak chyba żadne inne :). Super przepis, dziękuję za natchnienie Dorotko :)
nie wiem jak z taką małą ilością masła udało wam się je tak szybko ugnieść???
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki