- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Lemon Curd z brązowym cukrem

Posted By Ania On 25 maja 2015 @ 07:21 In masy, dodatki do ciast,z owocami | 6 Comments

Lemon Curd w nowej odsłonie. Biały, rafinowany cukier zastąpiłam brązowym cukrem trzcinowym. Brązowy cukier sprawił, że Lemon Curd nabrał złocistego, karmelowego koloru i delikatnie miodowego posmaku.

lemon curd z brązowym cukrem_nm2 

LEMON  CURD Z BRĄZOWYM CUKREM

 

2 duże cytryny

1 szklanka brązowego cukru trzcinowego

100 gramów masła

4 duże żółtka

1/2 szklanki soku z cytryny

szczypta soli

 

Z jednej cytryny zetrzeć skórkę (tylko żółtą warstwę).  Z  dwóch cytryn wyciskamy sok – powinno go być ok. 1/2 szklanki. W niewielkim rondelku łączymy żółtka z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy sól i skórkę cytrynową. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu do chwili gdy masa zacznie gęstnieć. Dodajemy masło (pokrojone w niewielką kostkę), mieszamy aż masa będzie kremowa i gładka. Gdy krem zacznie się gotować od razu zdejmujemy rondelek z ognia, przecedzamy krem przez sitko i przekładamy do słoiczka. Krem w słoiczku, po schłodzeniu w lodówce, zgęstnieje.

Krem trzymamy w lodówce, można przechowywać go kilka dni.

 

lemon curd z brązowym cukrem_nm1


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.