- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Ogórki kanapkowe w plastrach
Posted By Ania On 11 lipca 2015 @ 09:31 In przetwory | 3 Comments
Właściwie powinny się nazywać “uzależniające ogórki kanapkowe”. Kanapka z plastrami ogórka nabiera innego wymiaru :). Proste w przygotowaniu i bardzo szybko znikające. Bardzo polecam!
2 kg ogórków gruntowych (równej wielkości)
2 litry wody
3/4 szklanki soli morskiej
zalewa:
2,5 szklanki octu 10%
2,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
5 szklanek wody
1 łyżka ziaren ziela angielskiego
3 łyżeczki gorczycy
6-7 liści laurowych
1 czubata łyżka kurkumy mielonej
Ogórki myjemy, tniemy wzdłuż na plastry (ze skórką).
Wodę (2 litry) mieszamy z solą i zalewamy ogórki na około 3 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę. NIE płuczemy ogórków!
Do słoików nakładamy ogórki. Plastry umieszczamy pionowo i wypełniamy słoik dość ciasno.
Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i gotujemy (od chwili zagotowania) na małym ogniu około 10 minut. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki. Ogórki powinny być całkowicie zanurzone w zalewie. Słoiki zakręcamy i krótko pasteryzujemy (5-10 minut).
W zalewie jest widoczny osad z kurkumy, ale nie przeszkadza to w niczym. Jeżeli chcecie mieć idealnie przejrzystą zalewę to po zagotowaniu trzeba ją przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Ja nie przecedzam.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.