- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Bezowe torciki z prażonymi migdałami
Posted By Ania On 9 sierpnia 2009 @ 13:25 In ciasteczka | 14 Comments
Dawno już nie piekłam nic “bezowego”. W ramach poprawy zrobiłam dzisiaj bezowe torciki. W smaku są dosyć słodkie ale ich prezencja pozwala przymknąć oko na tą nadmierną słodycz. Dla złagodzenia słodyczy można też użyć innego, mniej słodkiego kremu np. kawowego, cytrynowego lub innego według uznania.
Na bezy:
2 białka
1/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki przesianego cukru pudru
Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (na 0,5 l mleka)
250 ml mleka
12 dag cukru
10 dag masła
3 łyżki likieru migdałowego (ale niekoniecznie)
Do dekoracji:
1/2 szklanki prażonych płatków migdałowych
wiśnie z konfitury
Białka wybijamy do żaroodpornej lub metalowej miski, stawiamy na garnku z wodą i ubijamy nad parą. W czasie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubite białka mają być gęste i lśniące. Zdejmujemy miskę z nad pary, dodajemy sok z cytryny i ubijamy jeszcze chwilę aż piana ostygnie. Do zimnej piany wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Masę bezową przekładamy do szprycy z dużym otworem i wyciskamy spiralnie, na pergamin, formując nieduże koła. Wstawiamy na około 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 110 stopni.
Proszek budyniowy rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z proszkiem budyniowym i gotujemy aż masa zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy likier migdałowy i stopniowo, po 1 łyżce zimną masę budyniową.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Ilość bezów dzielimy na pół. Na połowę bezów wyciskamy krem (krem wyciskamy na spodnią stronę ciastek) i przykrywamy pozostałymi bezami. Lekko dociskamy bezy pozwalając aby krem minimalnie wystawał poza brzegi ciastek. Obtaczamy boki bezów w prażonych migdałach.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.