Muffiny z truskawkami

muffiny-truskawkowe-026.jpg

 

MUFFINY Z TRUSKAWKAMI

 

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

2 jajka

1/2 szklanki oleju roślinnego

1 szklanka mleka

1 1/2 szklanki pokrojonych truskawek

 

W jednej misce połączyć suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól). W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać mleko i olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać. Nie mieszać zbyt długo, w cieście mają pozostać grudki. Dodać truskawki, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić. Każdą muffinkę posypać szczyptą cukru. Piec 20 25 minut w temperaturze około 200 stopni.

 

Wydrukuj przepis

10 komentarzy

  1. 16 czerwca 2010 o 19:50

    Wspaniały przepis! Już nie będę szukać innego na muffiny ;)

  2. 16 czerwca 2010 o 20:22

    Cieszę się, że smakowały :)

  3. iza
    20 czerwca 2011 o 09:40

    super !! bardzo dobre , słodkie , idealne ;)

  4. yogourt
    10 stycznia 2012 o 19:07

    Dobre:) Smakowało latem… Troszkę oklapły, pewnie z winy rozmrożonych truskawek, powinnam piec je dłużej.
    Pozdrawiam cieplutko.

  5. 10 lutego 2012 o 23:12

    Wyglądają rewelacyjnie. Właśnie przybieram się do zrobienia moich pieszych muffinów i widzę, że trafiłem na dobrą stronę

  6. sd_silver
    29 maja 2012 o 10:50

    wyszyły pyszne :)

  7. Mira
    30 czerwca 2012 o 16:10

    robię je ostatnio na okrągło :) superowe :)

  8. Iwi
    20 maja 2014 o 14:18

    Aniu, na ile one wyrastają – w sensie ile ciasta lać w dołek? Potrzebuję takie płaskie jak na focie, żeby móc je jeszcze ozdobić.

    • Ania
      21 maja 2014 o 08:05

      Nalej połowę, albo niewiele ponad pół. Jak dasz 3/4 może być za dużo.

  9. Iwi
    21 maja 2014 o 10:49

    Dzięki. Teraz tylko kupić truskawki i do działa. Mam nadzieję, że wyjdą mi równie apetyczne jak Twoje.

Leave reply

*

Back to Top