2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mleka
1 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
W jednej misce połączyć suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól). W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać mleko i olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać. Nie mieszać zbyt długo, w cieście mają pozostać grudki. Dodać truskawki, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić. Każdą muffinkę posypać szczyptą cukru. Piec 20 25 minut w temperaturze około 200 stopni.
Wspaniały przepis! Już nie będę szukać innego na muffiny ;)
Cieszę się, że smakowały :)
super !! bardzo dobre , słodkie , idealne ;)
Dobre:) Smakowało latem… Troszkę oklapły, pewnie z winy rozmrożonych truskawek, powinnam piec je dłużej.
Pozdrawiam cieplutko.
Wyglądają rewelacyjnie. Właśnie przybieram się do zrobienia moich pieszych muffinów i widzę, że trafiłem na dobrą stronę
wyszyły pyszne :)
robię je ostatnio na okrągło :) superowe :)
Aniu, na ile one wyrastają – w sensie ile ciasta lać w dołek? Potrzebuję takie płaskie jak na focie, żeby móc je jeszcze ozdobić.
Nalej połowę, albo niewiele ponad pół. Jak dasz 3/4 może być za dużo.
Dzięki. Teraz tylko kupić truskawki i do działa. Mam nadzieję, że wyjdą mi równie apetyczne jak Twoje.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki