- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Orzeszki
Posted By Ania On 25 września 2009 @ 21:45 In ciasteczka | 63 Comments
Orzeszki nie są ciasteczkami dla niecierpliwych :). Wymagają zdecydowanie więcej pracy niż zwykłe kruche ciasteczka. Ale powiedzcie sami czy nie warto poświęcić im trochę więcej czasu…?
Do upieczenia orzeszków niezbędna jest specjalna patelnia, którą ciężko ale jednak da się kupić.
250 g mąki pszennej
100 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ze wszystkich składników zagniatamy szybko kruche ciasto (ja wyrabiam ciasto mikserem). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy. Patelnię do pieczenia orzeszków bardzo mocno rozgrzewamy. Przed włożeniem pierwszej porcji ciasta przecieramy wacikiem nasączonym olejem. Z ciasta urywamy kawałeczki wielkości laskowego orzecha i wypiekamy “skorupki”.
Upieczone i ostudzone skorupki wypełniamy dowolnym kremem i zlepiamy po dwie sztuki – tak jak połówki włoskiego orzecha. Ja wypełniam orzeszki kremem waniliowym z dużą ilością mielonych orzechów i mocnego alkoholu.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.