Chlebek naan (podpłomyk)

Chlebek naan to plackowaty podpłomyk. Można go upiec w piekarniku, można też usmażyć go na patelni. Ja wybrałam ten drugi sposób. Usmażyłam chlebki na patelni, bez dodatku tłuszczu. Chlebki można zjadać polewając je oliwą i posypując świeżą bazylią, można też obłożyć placki pokrojonymi warzywami. Szybki przepis, bez użycia miksera.

chlebek naan_nm1 

CHLEBEK NAAN (PODPŁOMYK)

 

1,5 szklanki mąki żytniej chlebowej (720)

1/2 szklanki mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1/4 szklanki oliwy (lub oleju roślinnego)

1 łyżeczka miodu

letnia woda

 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy drożdże, miód i 1/2 szklanki letniej wody. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką i odstawiamy na 10 – 15 minut. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy pozostałe składniki i tyle wody żeby składniki się połączyły. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Wyrabiamy ciasto przez chwilę na blacie i odstawiamy na 30 – 40 minut. Gdy ciasto wyrośnie, rękami obtoczonymi w mące, formujemy niewielkie placki. Placki powinny mieć około 3-4 mm grubości. Od razu po uformowaniu kładziemy placki na BARDZO gorącą patelnię. Ja smażyłam chlebki na patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu. Chlebki smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Najlepsze są na ciepło. Chlebki można odgrzewać w tosterze.

Gotowe, surowe ciasto można przechować przez noc w lodówce.

 

Wydrukuj przepis

chlebek naan_nm2

chlebek naan_nm3

One comment

  1. 12 sierpnia 2013 o 22:40

    Na widok tej oliwy na pieczywie moje ślinianki zwariowały. Proste takie to pieczywko. Chętnie wypróbuję :)

Leave reply

*

Back to Top