- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Rozetki – niby-faworki dla leniwych

Posted By Ania On 28 stycznia 2008 @ 10:25 In ciasteczka,pączki, faworki,tłusty czwartek | 1 Comment

Szybkie i proste w przygotowaniu. Do ich wykonania potrzebna jest specjalna foremka. Rozetki smażymy zanurzając końcówkę foremki w cieście, a następnie wkładając ją na głęboki tłuszcz. Smażenie idzie bardzo szybko niestety zjadanie rozetek idzie jeszcze szybciej :)

chrust-i-rozetki-013.jpg

 

ROZETKI

 

1 łyżka cukru

¾ szklanki mleka

szczypta soli

1 ½ szklanki mąki

2 jajka

1 łyżeczka esencji waniliowej

Planta lub inny tłuszcz do smażenia

Wszystkie składniki mieszamy razem za pomocą miksera. Dobrze wymieszane ciasto ma być gładkie, gęstości ciasta naleśnikowego. Odstawiamy ciasto na 20 minut.

W rondlu rozgrzewamy tłuszcz. „Rozetkownicę” zanurzamy na moment w gorącym tłuszczu a następnie w cieście i ponownie włożyć do tłuszczu. Należy uważać aby końcówkę “rozetkownicy” zanurzać w cieście do wysokości 2/3 końcówki, w przeciwnym razie ciastka nie zejdą z końcówki. Prawidłowo usmażone ciastka same odpadają od końcówki. Rozetki odsączamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.