Ciasteczka maślane – maleńkie i niezwykle kruche

To chyba najlepsze ciasteczka maślane jakie jadłam. Są bardzo delikatne i niezwykle kruche. Po prostu rozpływają się w ustach. Muszą być maleńkie. Moje mają 1,5 cm średnicy. Można je wzbogacić przekładając dżemem lub masą czekoladową i sklejać po dwa ciasteczka – tak jest w oryginalnym przepisie. Ale niekoniecznie :) Bez nadzienia są naprawdę przepyszne. Przepis pochodzi z książki Le Cordon Bleu  Kuchnia Domowa – Ciasteczka.

Edit: W odpowiedzi na komentarze do tego wpisu przygotowałam test cukru pudru: Diamant kontra Kupiec. Po wyniki zapraszam TU.

CIASTECZKA MAŚLANE

250 g masła

100 g cukru pudru (przesianego)

1 łyżeczka skórki cytrynowej (ja nie dodałam)

2 żółtka

300 g mąki

Masło, cukier puder i skórkę cytrynową ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy do masy żółtka i chwile jeszcze ucieramy. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy mąkę. Ucieramy chwilę – ciasto ma być gładkie i miękkie. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i na natłuszczoną blachę wyciskamy malutkie ciasteczka. Nie przekładajcie do rękawa od razu całego ciasta tylko nakładajcie małe porcje – wtedy ciasto wyciska się łatwiej. Pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni. Pilnujemy pod koniec pieczenia żeby ciasteczka się nie zbrązowiły za bardzo. Mają być jasno – złote.

68 comments

  1. ciasteczkowy potwor
    12 April 2011 at 19:18

    mi tez wyszly placki, ale po ostudzeniu i tak je wchamalismy bo smak dobry, ja uzylam cukru z UK bo nie mam tutaj innego, wiec nie wiem, moze gdybym wiecej maki a mniej masla dala?
    ocena smaku 7/10
    kruchosc 10/10
    wyglad 2/10 :D

    • Ania
      13 April 2011 at 06:27

      Naprawdę nie mam pojęcia co może być przyczyną tego, że niektórym wychodzą ciasteczka-placki.
      To jest przepis, do którego wracam często i ciasteczka zawsze się udają.

  2. hadjer
    14 April 2011 at 15:04

    Witam ponownie.znowu upieklam ciasteczka i wyszly placuszki….choć za pierwszym razem wyszły jak na zdjęciu…te same składniki tylko cukru więcej mi się sypnelo…a cukier uzylam z tej samej torebki….

  3. majonez kielecki
    20 July 2011 at 13:39

    tak kruchutkie, że ach! nie dają się wziąć do ręki nie rozsypując się. ale za to ładnie pachną.

  4. 14 October 2011 at 15:50

    Mymm pycha tylko szkoda że sie rozpływaja … Ale w smaku są przepyszne ;P

  5. Lesiaaaa.....:P:P
    21 December 2011 at 13:58

    ja tych ciasteczek jeszcze nie piekłam ale mam zamiar upiec …. wiec moim zdaniem bede dobre ,poniewaz przeczytałam wiekszość opini i wychodzi na to że będą dobre

  6. hana
    5 June 2012 at 13:48

    jakie masło jest najlepsze do takich ciasteczek?

    • Ania
      6 June 2012 at 05:10

      prawdziwe :) czyli musi mieć 82% tłuszczu.

  7. kamila
    10 September 2012 at 20:07

    kurcze a mi chyba jedynej nie wyszły… jak zwykle przedobrzylam, bo dalam zamiast masła olej kokosowy (staly jak maslo) no i makę jaglana i migdalową… efekt taki że ciasteczxka tak kruche że sie ropadają jak babka z piachu… myslicie że to wina oleju że bardziej tłusty niz masło?

    • Ania
      11 September 2012 at 15:48

      Możliwe, dodatkowo masz jeszcze mąkę migdałową, która też jest tłusta.

  8. 23 November 2012 at 15:58

    super

  9. tardis
    14 November 2013 at 19:37

    cóż za cudowna strona! Nawet nie pamiętam jak na nią trafiłam! Dlaczego dopiero teraz? Dlaczego, się pytam! Robisz swoje wypieki z ogromnym sercem! Już sobie skopiowałam przepisy cudowne, aby w święta zabłysnąć pysznymi wypiekami! Zrobię pierniki (to było zawsze moje marzenie) i keksa, a także te piękne małe ciasteczka. Wyczytałam, że są gdzieś podobne ale kawowe! Jeszcze do nich nie dotarłam. Znajdę :D Dziękuję, że chciało ci się zrobić test z dwoma rodzajami cukru. To znaczy, że kochasz to co robisz, więc przepisy masz pierwsza klasa :D Rozgaszczam się tu, jeśli mogę :)

  10. Ania
    15 November 2013 at 12:54

    Dziękuję :) Bardzo mi miło czytać takie komentarze :).

Leave reply

*

Obrazek w treści komentarza (opcjonalnie)

Back to Top