- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Jagodzianki
Posted By Ania On 25 czerwca 2010 @ 14:44 In drożdżowe,pieczywo,z owocami | 22 Comments
Ponieważ sezon jagodowy w pełni upiekłam dzisiaj jagodzianki. Domownicy orzekli, że dobre. Jak dla mnie trochę za słodkie, ale ja ze słodyczy najbardziej lubię śledzia :). I aby zapobiec uwagom, że znów za mało słodkie postanowiłam nie żałować cukru :)
Na zaczyn:
20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
3 łyżeczki mąki
3 łyżeczki cukru
Na ciasto:
125 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 szklanki mąki
1/3 szklanki letniego mleka
Nadzienie:
300 g jagód
4 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki
Drożdże rozcieramy z mąką, cukrem i wodą. Odstawiamy na pół godziny.
Przy użyciu miksera rozcieramy masło z cukrem. Gdy Masa będzie jasna i puszysta dodajemy po jednym żółtku i esencję waniliową. Po chwili miksowania dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko i mąkę. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość formujemy je w wałek i dzielimy na 16 części.
Jagody płuczemy na sicie, odsączamy, mieszamy z cukrem i mąką (ten dodatek mąki sprawi, że sok nie będzie zbyt mocno wyciekał z bułeczek w przypadku gdy pękną w czasie pieczenia).
Każdy kawałek ciasta formujemy w placuszek, Nakładamy na środek łyżkę jagód, zlepiamy i układamy na blaszce wysypanej mąką, zlepieniem do dołu. Uformowane jagodzianki odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy przez około 20 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja pod koniec pieczenia posmarowałam wierzch bułeczek białkiem rozmieszanym z 3 łyżkami mleka.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.