- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Trufle w gorzkiej czekoladzie
Posted By Ania On 21 grudnia 2010 @ 20:45 In bez pieczenia | 12 Comments
Dzisiaj coś dla tych, którzy nie mają czasu piec. Trufle robi się szybko i są mało skomplikowane. Dla nadania im świątecznego charakteru dodałam do nich pokruszonych ciastek korzennych. Trufle, zawinięte w 'cukierkowe’ papierki i zapakowane w ładne pudełeczko, będą sympatycznym świątecznym prezentem.
200 g kruchych ciasteczek
50 g ciastek korzennych
50 g miękkiego masła
3 łyżki kakao
5 łyżek mocnego alkoholu
1/4 szklanki mleka w proszku
1 łyżka cynamonu
150 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki migdałów w płatkach
Ciastka kruszymy na drobne okruszki. Można malakserem, można zmielić w maszynce do mięsa, można też włożyć ciastka do grubszego woreczka (np. na mrożonki) i pokruszyć je wałkiem do ciasta. Ja zmieliłam ciastka w malakserze. Do zmielonych ciastek dodajemy masło, kakao, mleko w proszku, cynamon i alkohol. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i schładzamy je w lodówce. Gdyby masa była za gęsta dodajemy alkoholu, gdyby była za luźna dodajemy mleko w proszku.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do gorącej czekolady dodajemy migdały. Schłodzone trufle obtaczamy w czekoladzie. Kulki najlepiej obtaczać w czekoladzie po jednej sztuce, tak aby masa nie ogrzała się i nie rozmiękła w gorącej czekoladzie. Pokryte czekoladą trufle odkładamy na pergamin do zastygnięcia./em>
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.