- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Wafle

Posted By Ania On 15 stycznia 2012 @ 13:25 In gofry i wafle | 26 Comments

Kilka tygodni temu udało mi się zdobyć ozdobną formę do pieczenia wafli. Tak, tak jestem kuchenną gadżeciarą :). Jednak obiektami moich poszukiwań nie są kuchenne nowinki techniczne ale wysłużone, stare i niepowtarzalne sprzęty kuchenne (np.  stara foremka do robienia lizaków :).

Przepis znalazłam w książce “Umiem gotować” M.Śleżańskiej. Tytuł sugerował, że w efekcie końcowym otrzymam coś chrupiącego to jednak upieczone placki były tylko chrupiące na brzegach, a w środku miały konsystencję naleśnika.  Są jednak delikatniejsze od naleśników bo pieczone w foremce do wafli są bardzo cienkie i lekkie. W smaku bardzo dobre, delikatnie słodkie, w sam raz na śniadanie.

 

WAFLE

 

3 jajka

3 łyżki kwaśnej śmietany

3 łyżki mąki

3 łyżki cukru

 

Żółtka mieszamy z cukrem i kwaśną śmietaną. Do masy żółtkowej  dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem.

Formę rozgrzewamy i smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Formę wystarczy posmarować tylko przed pierwszym nałożeniem ciasta. Wafle pieczemy z dwóch stron. Gdy forma jest dobrze rozgrzana to pieczenie idzie bardzo szybko i trzeba pilnować żeby wafle się nie przypaliły.

Można podać z konfiturą, białym serem albo kremem czekoladowym.

 



Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.