- Na Miotle - http://namiotle.pl -
Kliknij, żeby wydrukować przepis
Wafle
Posted By Ania On 15 stycznia 2012 @ 13:25 In gofry i wafle | 26 Comments
Kilka tygodni temu udało mi się zdobyć ozdobną formę do pieczenia wafli. Tak, tak jestem kuchenną gadżeciarą :). Jednak obiektami moich poszukiwań nie są kuchenne nowinki techniczne ale wysłużone, stare i niepowtarzalne sprzęty kuchenne (np. stara foremka do robienia lizaków :).
Przepis znalazłam w książce “Umiem gotować” M.Śleżańskiej. Tytuł sugerował, że w efekcie końcowym otrzymam coś chrupiącego to jednak upieczone placki były tylko chrupiące na brzegach, a w środku miały konsystencję naleśnika. Są jednak delikatniejsze od naleśników bo pieczone w foremce do wafli są bardzo cienkie i lekkie. W smaku bardzo dobre, delikatnie słodkie, w sam raz na śniadanie.
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
Żółtka mieszamy z cukrem i kwaśną śmietaną. Do masy żółtkowej dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem.
Formę rozgrzewamy i smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Formę wystarczy posmarować tylko przed pierwszym nałożeniem ciasta. Wafle pieczemy z dwóch stron. Gdy forma jest dobrze rozgrzana to pieczenie idzie bardzo szybko i trzeba pilnować żeby wafle się nie przypaliły.
Można podać z konfiturą, białym serem albo kremem czekoladowym.
Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.