- Na Miotle - http://namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Ciasto czekoladowe z burakami

Posted By Ania On 19 kwietnia 2013 @ 12:30 In ciasta | 5 Comments

Niedawno piekłam ciasto marchewkowe . Marchewka doskonale sprawdziła się jako składnik ciasta, pomyślałam więc, że może spróbuję upiec ciasto z burakami :).  I muszę Wam powiedzieć, że ciasto buraczane smakuje zaskakująco dobrze. Nie można go piec zbyt długo, bo musi pozostać wilgotne, w zasadzie najlepsze jest jeszcze takie ciągnące, zakalcowate jak brownies. To ciasto dla czekoladoholików, nie jest zbyt słodkie a czekolada jest dominująca w smaku. Buraki są  niewyczuwalne, ale to one nadają tej wilgoci i lepkości ciastu. Polecam!

ciasto z burakami_nm1 

CIASTO  CZEKOLADOWE  Z  BURAKAMI

 

1 1/2 szklanki cukru

1 szklanka mąki

2 łyżki kakao

100 g czekolady (70%)

szczypta soli

1/2 łyżeczki sody

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

2 buraki

2 jajka

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki wody

Masa czekoladowa:

150 g czekolady (ja dałam 70%, ale możecie dać mleczną)

300 ml śmietany kremówki (36%)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka masła

 

Buraki gotujemy (bez obierania) do miękkości. Ugotowane, wystudzone buraki obieramy i trzemy na tarce (na tych ostrzach do placków ziemniaczanych – ma powstać buraczana papka). Czekoladę (100 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę mieszamy z burakami. Do masy buraczano-czekoladowej dodajemy pozostałe płynne składniki: jajka, olej, wodę. W dużej misce łączymy suche składniki: mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Do sypkich składników wlewamy płynne. Ciasto mieszamy łyżką. Gdy składniki się połączą przekładamy ciasto do formy. Ja piekłam dwa małe torciki, w mini tortownicy o średnicy 18 cm, ale ta ilość ciasta wystarczy na średnią tortownicę.

Ciasto pieczemy w temperaturze 170 – 180 stopni przez około 40 -50 minut.

Masa czekoladowo – cynamonowa:

Śmietanę z masłem i cynamonem podgrzewamy. Ma być prawie wrząca, ale nie powinna się gotować. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekoladę, połamaną na kostki. Odstawiamy na kilka minut by czekolada się rozpuściła. Gdy czekolada się rozpuści trzepaczką (albo ręcznym mikserem) ubijamy masę i odstawiamy ją na pół godziny do lodówki. Masa w lodówce zgęstnieje.

Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 placki i przekładamy masą czekoladową. Część masy zostawiamy na posmarowanie wierzchu ciasta.

 

ciasto z burakami_nm2


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.